Újabb meglőtt vadász ügyét vizsgálják – Gašparovič a környéken volt...

2013. február 21. - 10:59 | Belföld

Azt követően, hogy a 2009-es Lešť-i vadász-tragédia hullámai lecsendesedtek, egy másik, tavaly karácsonyi ügyben is előkerült Gašparovič neve.

Erről a SME adott hírt. Malackán, az ottani katonai erdőkben egy 61 éves galántai vadászt lőttek meg. Akárcsak a korábbi esetben, a köztársasági elnök hivatala most is nehézségekkel küzd, hogy alátámassza, merre járt akkor a köztársasági elnök, hogy vajon részt vett-e a vadászaton. A közeli faluban volt.

A köztársasági elnöknek december 14-én nem volt semmilyen hivatalos programja. Marek Trubač elnöki szóvivő szerint a köztársasági elnök „délelőtt Jablonov község kataszterében tartózkodott, délután Pozsonyban”. Az említett község mellett van a szerencsétlenség helyszíne is.

A rendőrség nem nyilatkozott arról, hogy a helyszínen tartózkodott-e Gašparovič. Nem nyilatkozott Martin Glváč védelmi miniszter sem – ő az elnöki irodához irányította az érdeklődőket. Nem volt hajlandó újabb információt adni Ján Jurica, a Hadsereg Erdeinek igazgatója sem, csak azt igazolta, hogy ő jelen volt a vadászaton. Nyilatkozata szerint részvétele munka jellegű volt.

A jablonovi vadászterület zárt, ott csak speciális engedéllyel lehet vadászni. A hely vezetője, Ivan Schlosser sem hajlandó semmilyen információt sem adni – egyébként ő vezette a vadászatot.

„Általánosságban véve tilos nyilatkoznunk.” – mondta a vadászgazda.

Egy közismert személyiség, aki jelen volt a vaddisznó-vadászaton és beszámolót ígért, később nem jelent meg a megbeszélt találkozón.

A rendőrség olyan változatot is vizsgál, mely szerint a vadász maga lőtte meg magát. A SME információi szerint a lövésre 11:00 óra körül került sor – ezt a rendőrségi szóvivő 12:35-re teszi. A terület gondozója nem hajlandó az időpontot sem kommentálni. A Hadsereg Erdeinek igazgatója nem hajlandó nyilatkozni a VIP-vendégek számát és kilétét érintően sem, mondván, hogy erre nem kapott tőlük engedélyt.

A vadászatot a malackai erdészeti vállalat rendelte meg – igazgatója, Peter Bartošek is hallgat. Egy ilyen vadászat több száz euróba kerül. A jablonovi vadászterületen szarvasra, dámvadra és muflonra is lehet vadászni. A vaddisznó kilövési díja 1600 euró, egy muflon 2500 euróba, a szarvas 5500 euróba kerül.

A Hadsereg Erdeinek igazgatója Gašparovič közeli ismerőse. Az erdők élén ő váltotta azt a Štefan Drozdot, aki 2009-ben beismerte a lešti halálos kimenetelű vadászbalesetet – ő akkor felfüggesztett büntetést kapott.

A rendőrség mindaddig nem adott ki semmilyen tájékoztatást az ügyről, míg arra a SME nem kérdezett rá, miközben hasonló esetekben rendszeresen küldenek sajtóanyagot. Így volt ez a malackai esetet követően is, december 26-án. A rendőrségi szóvivő ezt belső előírásokkal és a nyomozás érdekeivel magyarázta.

- sme.sk/para -