Milyen Szlovákia pénzügyi helyzete? Egyik szemünk sír, a másik nevet…

2013. február 23. - 14:50 | Belföld

Annak ellenére, hogy Szlovákia lakosságának 87 százaléka szerint rossz irányba halad az állami gazdaságpolitika, 54 százaléknyi válaszadó saját anyagi helyzetét kedvezőnek tartja – derült ki az Eurobarometer legfrisebb vobatkozó felméréséből.

A szóban forgó felmérést az Európai Unió 27 tagállamában végezték el és kiterjedt 6 olyan államra is (Horvátország, Crna Gora, Mecedónia, Szerbia, Izland, Törökország), amelyek az EU-tagság várományosai.

A felmérésből kiderül, hogy az EU-polgárok többsége (72 százalék) szerint pénzügyileg rosszul működik saját állama. Kivételt Svédország, Németország és Luxemburg képeznek, ahol az állampolgárok mintegy kétharmada tartja kedvezőnek országa gazdasági helyzetét.

Az ellenpólust Görögország képezi, ahol az emberek 99 százaléka tartja rossznak a gazdasági helyzetet a mindössze 1 százaléknyi pozitív válaszadóval szemben. Ugyanígy vélekednek a Spanyolok is, ahol 2 százalékot tesz ki az elégedettek számaránya.

A felmérés kiterjedt egy 12 hónapos prognózisra is, amely szerint az európaiak 56 százaléka gondolja, hogy egy éven belül nem változik saját gazdasági helyzete. Ugyanakkor 39 százalékot tesz ki azok száma, akik szerint országuk gazdasági helyzete sem változik.

Szlovákia lakossága még pesszimistább, hiszen 52 százaléknyi válaszadó szerint romlik majd a gazdasági helyzet, mindössze 12 százalék azok számaránya, akik javulásra számítanak. Ezzel szemben saját anyagi helyzetét Szlovákia lakosságának 54 százaléka kedvezőnek tartja.

sita/para