Titkos szavazás esetén csak Matovičék nem voksolnak frakcióként

2013. február 24. - 12:05 | Belföld

Mindegyik parlamenti párt frakciója javaslatot tesz képviselőinek titkos szavazás esetén, csak az Igor Matovič vezette OĽaNO nem.

"Ha titkos szavazást írnak ki, akkor rendszerint a frakción belül megtárgyaljuk, hogy állítunk-e jelöltet. A jelöltekről ezt követően tárgyalunk a többi parlamenti frakcióval, majd a frakción belül megvitatjuk, ezek hogyan értek véget, majd tanácskozunk arról, kit fogunk támogatni az ellenzéken vagy koalíción belül. A képviselők kapnak egy ajánlást, de magánál a szavazásnál saját lelkiismeretük és meggyőződésük szerint választhatnak" - jegyezte meg Pavol Abrhan (KDH).

Gál Gábor (Híd) frakcióvezető-helyettes is bevallotta, hogy személyzeti kérdésekben tesz ajánlást titkos szavazás előtt a képviselőknek. "Ez viszont csak ajánlás, a szavazásnál nem tudni, ki hogy voksolt. Ez egy érzékeny intézmény, és éppen azért nem alkalmazzák például a kormánytagok leváltási kísérleteinél, mert vélhetően akkor sokkal gyakrabban fejezné ki bizalmatlanságát a parlament a miniszterek iránt" - jegyezte meg.

"A lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartjuk a képviselői mandátum szabad gyakorlását" - fogalmazott Juraj Miškov (SaS). "Ugyanakkor a közös értékeink és programunk alapján frakciónkon belül többnyire egyetértünk abban, hogy kit s fogunk támogatni. Mindenesetre ez csak ajánlás, és semmi esetre sem működik úgy, mint a Smer-ben, ahol 83 Kolesík kap egy parancsot, és az isten óvjon attól, hogy másképp szavazzanak" - fűzte hozzá.

Jana Laššáková (Smer) közölte, hogy általában megvitatják a jelölteket, és ha saját jelöltet indítanak, képviselőik megértik, hogy őt kéne támogatniuk. "Utasításba viszont soha nem adjuk és nem is ellenőrizzük, hogy valakit támogattak-e vagy sem" - folytatta.

Az OĽaNO esetében azonban semmi útmutatást nem adnak frakción belül. Jozef Viskupič frakcióvezető elárulta, hogy soha nem ajánl jelöltet. Hozzátette, hogy az OĽaNO mindig behívja és meghallgatja a jelölteket, és a képviselőik az alapján eldönthetik, hogy támogatják-e, vagy kifogásuk van. Viskupič hangsúlyozta, hogy ők továbbra is a nyilvános szavazást preferálják a titkossal szemben.

SITA/para