Árvízi készültség Szlovákia-szerte...

2013. február 25. - 16:55 | Belföld

Péntek óta éleződik az árvízi és belvízi helyzet Szlovákiában – a tartós esőzések és az állandó nulla fok fölötti léghőmérséklet megtette a hatását.

Átlagosan vagy 20 milliméter eső esett Nyugat-Szlovákiában és Közép-Szlovákia déli részén – így a folyók vízszintje is emelkedni kezdett.

Mára már egyes helyeken elöntötte a pincéket Jablonica (Jablánc), Prievidza (Privigye) településeken. A szenyicei járásbeli Jablonicán és a lévai járásban lévő Paláston (Plášťovce) már harmadfokú riasztás van érvényben.

Jablonica polgármestere, Alena Hazuchová úgy nyilatkozott – nem tudja, mit hoz a jövő a számukra, mi történik a közeljövőben. Mindenki segít – tűzoltók, önkéntesek, a hivatal alkalmazottai és a közmunkában foglalkoztatottak is. Szerinte víz van mindenhol – az utakon, a szántóföldeken.

Paláston a helyzet stabilizálódott – Helység Anikó polgármester szerint reggel, miután bejelentette a rendkívüli állapotot, a falu lakossága megkezdte a homokzsákok széthordását. Vagy tíz házat veszélyeztet a víz, de a Litva patak szintje csökken.

12:00 órakor Szlovákiában rendkívüli állapot volt érvényben Paláston és Magyarbélen (Veľký Biel) a pozsonyi kerületben. Három településen Besztercebánya Megyében másodfokú készültség volt érvényben – ezek Csalár (Čeláre), Mule és Zvolenská Slatina (Nagyszalatna) falvakban.

A limbachi civil-védelem segít Chorvátsky Grob (Horvátgurab) és Feketenyék (Čierna Voda) településeken.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése alapján a losonci, nagykürtösi járásokban és a lévai járás keleti részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Elsőfokú riasztás lépett érvénybe további 16 járásban – köztük az érsekújváriban, a lévai járás nyugati részén, a nagyrőcei és a rozsnyói járásokban is.

- sita/mti/para -