Történelmi megbékélést szorgalmaz a szlovák külügyi bizottság elnöke

2013. február 26. - 19:15 | Belföld

Míg Robert Fico a kisebbségeket gyalázta, addig František Šebej Budapesten magyar-szlovák történelmi megbékélést szorgalmazott.

A magyar-szlovák történelmi megbékélés és a két ország közötti kényes témákról megkezdett párbeszéd fontosságáról beszélt František Šebej (Híd), a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyet a magyar és a szlovák parlament külügyi bizottságának találkozója után tartott Balla Mihállyal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével.

A sajtótájékoztatón a bizottsági elnökök hangsúlyozták, hogy az együttműködést erősítő témák mellett a legkényesebb kérdésekről is baráti légkörben tudott tárgyalni egymással a két küldöttség.

František Šebej a Beneš-dekrétumokról az MTI kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy a történelem által hátrahagyott érzelmi traumáról van szó. A dekrétumok jogi hatályukat régen elvesztették ugyan, de a két ország viszonyát még mindig zavarják.

A Híd politikusa személyes véleményét is elmondta a Beneš-dekrétumokról. "Helyénvalónak látnám, ha kölcsönös gesztus jönne létre. A felek mindazokat a sérelmeket, amelyeket az előző generációk követtek el a másik féllel szemben, lezárnák, bezárulna a történelem ezen ajtaja" - mondta Šebej, majd hozzátette: "a gesztust a legfőbb képviselőinktől várnám el".

Lesz kiút a zsákutcából?

A kettős állampolgársággal kapcsolatban kérdésre válaszolva František Šebej elmondta, hogy a két ország érintett minisztériumainak jogászai és más szakemberei már elkezdtek dolgozni azon, hogy - mint fogalmazott - "kiutat találjanak a zsákutcából".

Megítélése szerint a két fél között nézőpontbeli különbségek vannak. Szlovákia az állampolgárság meglétét és megszerzését az alapján ítéli meg, hogy kinek van konkrét kapcsolata az adott országgal, például ott dolgozik vagy ott él-e. Úgy vélte, hogy Magyarország inkább az érzelmi kötődés szempontjából ítéli meg az állampolgárság megadását, azaz a magyar gyökerekre, a magyar nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt.

Balla Mihály ezzel kapcsolatban biztató jelnek nevezte, hogy a két külügyminiszter szakértői szinten egyeztet a kettős állampolgárság kérdésében. "A párbeszéd folytatásával tovább lehet haladni" - hangsúlyozta.

A magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta még, hogy a két bizottság újabb találkozóját őszre tervezik.

(MTI)