Fico beszédét bírálta Rudolf Chmel és az MKP EP-képviselői is

2013. február 27. - 12:20 | Belföld

Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának a kormányfője kíván lenni - mondta Rudolf Chmel (Híd), a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.

A volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes szerdán Fico túrócszentmártoni (Martin) beszédére reagált, amelyben a kormányfő az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

Chmel szerint Fico ezzel az "etnonacionalizmus" időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Mečiar volt kormányfő nevével fémjelzett zavaros '90-es évekre volt jellemző Szlovákiában.

Fico ezzel újra két kategóriába - szlovákok és nem szlovákok - sorolta Szlovákia állampolgárait. Az utóbbiak állítólag csak a kezüket tudják kinyújtani és követelőznek - fejtette ki Chmel. Leszögezte: meggyőződése, hogy Fico kijelentéseivel nemcsak a nacionalistákat és az újludákokat (ludákok - a 2. világháború idején a fasizmust támogató szlovákiai párt tagjai) legitimálta, hanem akadályokat gördít a szlovákok és a kisebbségek aránylag jól fejlődő viszonya elé is Szlovákiában.

"Ennek a rég lejárt kártyának az előhúzásával (Fico) láthatóan már túltette magát egykori gyenge pillanatán, amikor Szlovákia minden állampolgárának a miniszterelnöke akart lenni" - mondta Chmel a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Köszönőviszonyban sincsenek az európaisággal Robert Fico kijelentései - reagált szerdán közleményben Bauer Edit és Mészáros Alajos, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának két európai parlamenti (EP-)képviselője.

Mészáros és Bauer kommünikéjében leszögezi, hogy az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül, és tiltja a hátrányos megkülönböztetést. "A rejtett nacionalizmus, amely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, igaz, a kisebbségieket is tisztelik, veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet" - vélekednek a Magyar Közösség Pártja, az Európai Néppárt képviselői abban a közleményben, amelyet a magyar néppárti EP-delegáció sajtóosztálya juttatott el a médiának

A képviselők reakciójukban felteszik a kérdést: hogyan kérheti számon a szlovák állam iránti elkötelezettséget annak a kormánynak a vezetője, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, amely történetesen Szlovákia, és a szlovák állampolgárságukhoz?

Bauer és Mészáros szerint Robert Fico számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de a kormányfő még nem tudott felnőni az európai értékekhez.

MTI/para