Fico a magyaroknak: "Sajnálom, ha félreértettek"

2013. március 4. - 09:25 | Belföld

Félreértésről, és nem a kisebbségek elleni támadásról van szó - állítja Robert Fico szlovák miniszterelnök a Matica Slovenská kulturális szervezet múlt heti jubileumi rendezvényén elhangzott, nagy vihart kiváltó beszédéről abban az interjúban, amely hétfőn jelent meg az Új Szó című napilapban.

Fico múlt kedden Túrócszentmártonban (Martin) a Matica Slovenská megalakulásának 150. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

A kormányfő az interjúban azt mondta: egy konkrét eset alapján általánosított, amelyről viszont nem kívánt beszélni.

"Sajnálom, ha félreértettek"

"Csütörtökön, amikor Dunaszerdahelyen a nőnapon részt vettem – ahol, mellesleg, telt terem volt –, a szélsőségesek már ott álltak az épület előtt. (...) Mintha valakit zavarna, hogy itt nyugalom van. Orbán Viktorral olyan jó kapcsolatot tartok, nem parázslik a hangulat köztünk. Kötöttünk egy gentlemani egyezséget, ezt eddig sikerült betartani, s nagyon örülök neki, hogy rövid időn belül hivatalos látogatást teszek Budapesten. Ezt a látogatást nagyon fontosnak tartom. Azt sajnálom a leginkább, hogy egyesek arra várnak, hogy felpattanhassanak, s a mečiari időkhöz való visszatérésről beszélhessenek. Csak az ürügyre várnak. Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek a Magyarországgal való kapcsolatok. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam. Nem vagyok pletykás vénasszony, és a nyilvános találkozókon nem pletykálok arról, hogy egy konkrét kisebbség konkrét projektjének finanszírozása ügyében mi történt. Egyszerűen általánosítottam, s azt mondtam, hogy ez nem tetszik. Elvárom, hogy ha konfliktusos helyzet áll elő, azt másképp oldják meg, mint ahogy meg akarták oldani azok, akik ezt okozták. Én valóban sajnálom, ha a nemzeti kisebbségek ezt magukra értették, és úgy érzik, hogy ez egy átgondolt támadás volt ellenük. Nem ezt akartam" – fejtette ki Fico az Új Szóban.

Arra a kérdésre, hogy az elhangzottak miatt nem akar-e bocsánatot kérni, azt válaszolta: "Ismétlem, nem vagyok pletykás vénasszony. Egy konkrét esetről beszéltem, és nagyon sajnálom, ha a nemzeti kisebbségek ezt a helyzet általánosításaként fogták fel. Nekem az az elsődleges érdekem, hogy nyugalom legyen az országban. Sok dolgunk van, tíz fronton harcolunk egyszerre. Az az érdekem, hogy az embereket ne terheljük nemzetiségi, államjogi kérdésekkel."

Felháborító szavak

Fico a Matica ünnepségén azt mondta: úgy látja, van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha "Szlovákiában nem is élnének szlovákok", s ez furcsa.

"Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás" - húzta alá Fico. Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" - jelentette ki Fico.

A kormányfő beszéde felháborodást váltott ki a szlovákiai kisebbségek körében. Képviselőik elfogadhatatlannak minősítették a kijelentéseket, bírálták Ficót és magyarázatot követeltek.

(mti/ujszo.com)