Eladják a szlovák kormány titkos bunkerét?

2013. március 5. - 10:07 | Belföld

Rövidesen eladásra kerül vagy bérlőnek adják ki a szlovák kormány titkos óvóhelyét – tájékoztatta az aktualne.sk hírportált Robert Kaliňák.

Ugyanilyen sorsra jutott a közelmúltban a cseh kormány óvóhelye is, amely a jihlavai régióbeli Třeštben van, mivel hatalmas kötségeket emésztett fel állagának fenntartása.

„Arra törekszünk, hogy minél gazdaságosabb legyen a komplexum kihasználása“ – közölte a belügyminiszter. Ugyanúgy Robert Fico kormányfő is felvetette a minap, hogy a titkos bunkert ugyan nem használja a kormány, ám komoly költségei vannak, ugyanis többek között jelenleg 61 ember van ott alkalmazásban.

Nem árulják el, hol van

A belügyminisztérium ugyanakkor semmilyen konkrét gazdasági adattal nem szolgált, mivel a háború esetére fenntartott komplexumra vonatkozó információk titkosnak számítanak. Ugyanezért nem hozták nyilvánosságra azt sem, hogy helyileg hol található a titkos állami bunker. A miniszterelnök mindössze annyit közölt, hogy a komplexum arra szolgál, hogy háború esetén háborítatlanul és biztonságban dolgozhasson ott Pozsonyon kívül az aktuális kormány apparátusa.

„Megállapítást nyert, hogy az állami bunkerre és az ott kialakított munkahelyekre nincs szükség, ezért megszüntetjük és kialakítunk másutt olyant, amelyek fenntartási költségei jóvel kevésbé terhelik majd meg az állami költségvetést“ – így Robert Kaliňák. Hozzátette, az új óvohely kialakításának költségei nem haladják majd meg a jelenlegi komplexum éves kiadásait.

Nagyon valószínű egyébként, hogy idáig egyetlen alkalommal sem használta a jelenlegi bunkert az államhatalom. „Tudtam, hogy létezik ilyen bunker, de soha nem voltam ott, mert nem volt rá időm“ – nyilatkozott a volt kormányfő, Iveta Radičová.

aktualne.sk/para