A Smer-t a legtöbben a legszegényebbek hagyták el...

2013. március 11. - 08:17 | Belföld

Bár a nőnap alkalmával a Smer képviselőivel voltak tele a vidéki kultúrházak, de a párt egyre veszít támogatottságából.

A tapsoló idősebb hölgyekkel teli termek nem a valóságot tükrözik. A közvélemény-kutatások szerint a párt 2012 nyarától, amikor is a Smer a Focus ügynökség szerint 51%-os támogatottsággal rendelkezett ma már csak 34,6%-kal bír. Ez választási 1,1 millió szavazathoz képest 170 ezer választópolgár elveszítését jelenti. Ennél alacsonyabb támogatottsága csak 2010-ben volt, amikor is bár megnyerte a választásokat, de nem tudott kormányt alakítani.

A kiábrándultak közt a fiatalokon kívül, akik nem tudnak elhelyezkedni, ott vannak a 45-54 év közöttiek is, akiket folyamatosan állásuk elveszítése fenyeget. Az átlaghoz képest kétszer többen hagyták ott a pártot az alacsony képzettséggel bírók és a munkanélküliek.

Területileg Besztercebánya megyében, Nyitra és Eperjes megyében vesztette a legtöbb potenciális szavazót a Smer.

A szociális helyzetet szempontjából az 500 eurós havi bevétellel rendelkező háztartásokban élők, illetve az 1101 euró felett kereső háztartások tagjai is másként döntenének. Határozottabb a főiskolai-egyetemi végzettséggel rendelkezők elfordulása is a párttól.

Egyedül a nyugdíjasoknál nem jellemző a csökkenés – ők megkapják a nyugdíj jelentette biztonságot és a 13. havi nyugdíjat is.

Ellenben a z ellenzék nem profitál a Smer csökkenő támogatottságából. Az ő preferenciáik csak kisebb mértékben nőttek – ezzel szemben több lett a határozatlan szavazók száma és nagyobb mértékben nőtt a KSS, a kommunista párt támogatottsága.

Ugyanilyen értékeket mértek a Focuson kívül a többi közvélemény-kutatók is. Martin Slosiarik szociológus nem zárja ki, hogy a kormánypárt támogatottságának csökkenése elérheti akár a 30%-ot is. A Smer még csak egy éve kormányoz és a jelek szerint további népszerűtlen döntések várnak még rá.

- sme.sk/para -