Martonyi Pozsonyban udvarol a szlovák politikusoknak…

2013. március 13. - 14:48 | Belföld

Példa nélküli intenzitású a kapcsolattartás szintje a szlovák és a magyar fél között az utóbbi időszakban, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok új minőséget kaptak - állapította meg szerdai találkozóját követően Martonyi János magyar és Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter Pozsonyban.

Martonyi János első idei hivatalos pozsonyi látogatása során szlovák partnerével a kétoldalú kapcsolatok kiemelt projektjeit tekintette át, majd egyeztettek a közép-európai regionális szervezetek és fórumok célkitűzéseiről, valamint aktuális európai témákról is. A találkozón olyan lezáratlan "érzékeny" témák is terítékre kerültek, mint a kettős állampolgárság kérdése.

Új minőséget kaptak a szlovák-magyar kapcsolatok, amit a két fél találkozóinak rendszeressége is mutat - hangoztatta az eszmecserét követően Martonyi János. Rámutatott: várhatóan már június elején sor kerül egy magyar-szlovák miniszterelnöki találkozóra, ezen több kulcstárca vezetője is részt vesz majd. A szlovák-magyar kapcsolatok intenzívebbé válása kapcsán hozzátette: ma a találkozók légköre és hangulata más a korábbihoz képest, de ez nem jelenti azt, hogy azokon ne esne szó érzékeny témákról. Vannak vitás kérdések, vannak kényes kérdések, de ezeket szakmai szinten kell rendezni - szögezte le.

Martonyi az MTI-nek adott válaszában rámutatott: a kettős állampolgárság ügyében vegyes bizottsági szinten a két fél már korábban személyes megbízottakat jelölt ki. Ezeknek az a feladatuk, hogy szakmai szinten próbáljanak megoldást találni a fennálló gondokra. Elmondta: a megbízottak következő találkozója március 19-én esedékes. Hozzátette: a legutóbbi ilyen egyeztetés konstruktív volt, s bár nem könnyű politikai megegyezést találni, kölcsönös az akarat, hogy megoldást találjanak a problémára.

A találkozón a közös infrastrukturális beruházások kapcsán szó esett az Ipolyon építendő újabb hidakkal kapcsolatos kilátásokról is. Ezzel összefüggésben Martonyi abbéli reményének adott hangot, hogy a tervekben szereplő két újabb híd építése már 2014-ben megkezdődhet.

A magyar diplomácia vezetője egy - a forint árfolyamának alakulásával összefüggő - újságírói kérdésre adott válaszában leszögezte: lényeges, hogy a forint árfolyama stabil legyen. Rámutatott: nehéz megjelölni a forint árfolyamának legjobb szintjét, de nincs olyan szándékuk, amely azt célozná, hogy a forint gyenge legyen. Hangsúlyozta: ez azért sem lehet cél, mert a gyenge forint emelné a devizában felvett lakossági és állami adósságállomány szintjét.

A találkozót követően Martonyi János és Miroslav Lajcák közösen adta át az idei "Jó szomszédságért és megértésért" díjakat. A 2008-ban alapított közös elismerést, amelyet minden évben azok a személyek vagy intézmények kapnak, akik és amelyek a legtöbbet tettek szlovákok és magyarok kölcsönös megismerésének és megértésének érdekében, az idén Renáta Deáková szlovákiai származású, Budapesten élő műfordító, valamint az esztergomi székhelyű Szent Adalbert alapítvány kapta.

mti/para