Némely községektől vagy cégektől visszakövetelhetik a csatornázásra nyújtott támogatást

2013. március 13. - 11:56 | Belföld

Némely községektől vagy cégektől az állami visszakérheti az euróalapokból származó támogatást.

A Sme szerdai számában írt cikk szerint az ügy a csatornázásra, vagy szemétlerakatok létesítésére nyújtott támogatások visszatérítését érinti.

Peter Žiga környezetvédelmi miniszter a tárca által végzett ellenőrzések alapján 19 községtől és 15 cégtől kérheti vissza a pénzt, amelyek esetében hiányosságokat észleltek a közbeszerzések során.

Az ellenőrzéseket még 2011-ben rendelte el az Európai Bizottság, amely számára gyanús volt az európai pénzek felhasználása. A környezetvédelmi projektekre a 2007-2013-as időszakra összesen 1,8 milliárd eurót hagyott jóvá a bizottság, amelyet többek között a pénzek átláthatatlan felhasználása okán is mindössze 34%-ban sikerült lehívni.

A környezetvédelmi operációs program keretén belül az unió teljesen leállította a pénzek kifizetését Szlovákiának. A minisztérium a több mint kétezer projektből 84 nagyobbat választott ki, és visszamenőleg ellenőrizték őket. "36 megrendelés esetében merültek fel kételyek, összesen mintegy 27,6 millió euró értékben" - közölte Peter Stano szóvivő. A leggyakrabban a közbeszerzési eljárás diszkriminációs feltételei okoztak gondot, amelyek által bizonyos cégek vagy áruk részesülhettek előnyben.

A Sme közli, hogy a kételyek legnagyobb része az első Fico-kormány idején megvalósult projektek esetén merült fel.

A minisztérium a mintavétele alapján kiszámolta a teljes operációs program keretén belüli hibahányadost, ami 7,3%-ra jött ki, összesen 47,4 millió euró értékben vallottak be kétes projekteket. Brüsszel ezt az összeget nem téríti.

A pénzeket már elköltötték, most viszont hiányoznak az állami költségvetésből. A minisztérium emiatt azt mérlegeli, hogyan lehetne visszatéríteni azt a községektől vagy cégektől. A szóvivő közölte, hogy ilyen esetekben a támogatás kedvezményezettje köteles visszatéríteni a pénzt. Eddig 5,6 millió eurót sikerült nyerniük ezáltal. A Közbeszerzési Hivatalon múlik, hogy a 47 millióból ennyi jön vissza.

SITA/para