25 év után igényelhetik ezentúl a rendőrök és a katonák a szolgálati nyugdíjat

2013. március 14. - 11:57 | Belföld

A rendőröknek, katonáknak és egyéb rendvédelmi vagy fegyveres szervek tagjainak ezentúl tovább kell dolgozniuk a szolgálati nyugdíjért, ráadásul ez idő alatt magasabb szociális járulékot kell fizetniük.

Az eddigi 15 helyett 25 év szolgálatteljesítés után igényelhetik a szolgálati nyugdíjat. Többek között ezt tartalmazza a rendőrök és katonák szociális biztosításáról szóló törvény módosítása, amelyet csütörtökön jóváhagyott a parlament.

Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter jogszabály-módosítása érinti az újoncokat, és azokat is, akiknek még nem telt le 15 éves szolgálati idejük. Azonban nem mindenki számára nő meg hirtelen 25 évre, hanem fokozatosan, egy-egy évvel attól függően, kinek hány éve volna hátra a 15 éves szolgálatból. Tehát például annak a rendőrnek, aki 14 éve szolgál, egy évvel hosszabbodik a szolgálata, tehát 16 év után igényelheti a nyugdíjazást.

A törvénymódosítással változik a nyugdíj kivetése is. A rendőröknek és katonáknak ezentúl az eddigi 5 helyett a szolgálati bérük 7%-át kell elvezetni nyugdíjjárulékként. Hasonlóképp a szolgálati hivatal által elvezetett összeg is emelkedik, mégpedig a jelenlegi 17-ről 20%-ra. Tovább kell szolgálniuk a lelépőért is, az eddigi 5 helyett 13 évig - ez utóbbi módosítás csak az újoncokat érinti. Szolgálati hozzájárulásra ezentúl öt helyett a szolgálati nyugdíjakhoz hasonlóan fokozatosan emelkedő módon tarthatnak igényt. Az újoncok esetében ez tíz év.

Ľubomír Galko (SaS) korábbi védelmi miniszter közölte, hogy a Smer ezzel korábbi választási ígéretét szegi meg, miszerint nem változtatja a szolgálatban lévő rendvédelmi és fegyveres erőinek juttatásait. Módosító javaslattal is élt, hogy a változtatások csak az újoncokat érintsék, ám nem járt sikerrel.

Amennyiben az államfő aláírja a törvénymódosítást, az május 1-től léphet hatályba.

SITA/para