Szélsőségesek Pozsonyban: pedig a vízágyú is előállt...

2013. március 17. - 09:29 | Belföld

Kitértek az ellentüntetők elől a neonácik: eljutottak Jozef Tiso Márton-temetői sírjához. Alojz Hlina képviselőt előállította a rendőrség.

Majd 100 főből állt az a csoport, amelyik meg szerette volna akadályozni a Jozef Tiso sírjához meghirdetett újfasiszta menetet. A szélsőségesek tegnap 14:00 órakor találkoztak a köztársasági elnök palotájánál, az egykori Grassalkovich kastélynál, hogy onnét induljanak aztán Jozef Tis Márton temető-béli sírjához.

Az ellenük tiltakozók a szlovák Nemzeti Felkelés terén gyűltek össze – a szélsőségesek eredetileg tervezett útvonala is erre vezetett. Végül azonban más útvonalat választottak.

A rendőrség egész nap fokozott számban ellenőrizte az utcákat – a menetet is több járőr kísérte. Beavatkozniuk végül csak egyszer kellett komolyabban – ekkor előállítottak legkevesebb négy szélsőségest és Alojz Hlina független parlamenti képviselőt, aki megpróbálta feltartóztatnia a menetet. Már a menet megindulása előtt is sor kerül előállításokra – szélsőséges szimbólumok jelvények viseletéért, valamint „vipera” és petárdák birtoklásáért emeltek ki a tömegből több személyt.

A tüntetők csoportjai végül a Márton temető bejáratánál találkoztak. Miután a szélsőségesek megmozdulása az érvényes jogszabályok szerint volt bejelentve Tiso sírjához, az ellenük tiltakozókat a rohamrendőrök feltartóztatták.

Bár a rendőrök még vízágyút is készenlétben tartottak, konfliktusra nem került sor. A szélsőségesek ellen tüntetők közt ott volt Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere is, aki szerint „az ember ott lehetett vagy a Hodža téren (a szélsőségesekkel – a szerk.), vagy a tiltakozókkal, ahol az ellenvéleményét nyilváníthatta ki”. A politikus elmondta – az ő nézete egyértelmű: nem támogat a neofasizmust semmilyen formában sem.

Az ellentüntetők közt ott volt még a zsidó hitközségek szervezetének tiszteletbeli elnöke, Pavel Traubner, Grigorij Mesežnikov politológus és Ľuboš Blaha, a Smer képviselője is.

- sme.sk/para -