A második Fico-kormány első nagy botránya: Büntetőfeljelentést tesznek Marek Maďarič ellen

2013. március 21. - 11:05 | Belföld

A Tender media group társasággal megújított szerződés miatt az ellenzék szerint mintegy 170 millió euró EU-s támogatástól eshet el Szlovákia.

Marek Maďarič megújította a kulturális örökség digitalizálásáról szóló szerződést a társasággal, amelyet egykor még az első Fico-kormány idején, egy nappal a 2010-es parlamenti választások előtt kötött, a Daniel Krajcer vezette minisztérium viszont a Radičová-kormány idején felmondta.

A kulturális minisztérium és Marek Maďarič (Smer-SD) miniszter fellépése miatt az ellenzék az elkövetkezendő napokban büntetőfeljelentést tesz köztisztviselői feladatok figyelmen kívül hagyása ügyében a Legfőbb Ügyészségen.

Daniel Krajcer (SaS) korábbi miniszter közölte, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek a tekintetben, hogy a minisztérium nem a köz érdekében, egyúttal törvényszegően cselekedett az általuk benyújtott dokumentumok láttán. Mint mondta, nem állja meg a helyét a minisztérium érvelése, hogy a bizonyítékokat nem látta, mivel azokat már decemberben bemutatta. Krajcer egyúttal bemutatta az újságíróknak az általa aláírt felmondást a TMG társasággal, valamint azt a közjegyző által hitelesített dokumentumot is, amely szerint a társaság ezt a felmondást elfogadta.

Krajcer 2010. október 21-én mondta fel a szerződést, mégpedig a könyvvizsgálat alapján, amit elvégeztetett. "Milliárdos károk fenyegettek, Szlovákiának az erre a célra kapott pénzeket minden bizonnyal vissza kellett volna szolgáltatnia az EU-nak. Az egész ügy magáncégek lukratív üzletéről szólt" - jegyezte meg.

2012 decemberében már a Maďarič által vezetett tárca a céggel való kiegyezés mellett döntött, miután a TMG írásban figyelmeztette a minisztériumot, hogy Krajcer felmondása érvénytelen, többek között annak kézbesítése során felmerült hiányosságok miatt.

Krajcer szerint most ismét veszélye fenyeget, hogy nem egész 200 millió eurótól eleshet Szlovákia. A digitalizálásról szóló megrendelés iránt több cég is érdeklődött volna, amelyek egyúttal bizonyíthatják, hogy verseny nélkül zajlott a kiválasztás. Krajcer emlékeztet arra is, hogy a TMG-vel kötött szerződés felmondási ideje 12 hónap volt, míg a társaság egész idő alatt nem vonta kétségbe a felmondás jogosságát. Megjegyezte, hogy Maďarič nem újíthatott meg egy olyan szerződést, amely már nem létezik, ráadásul a felmondási ideje is letelt 2011 októberében.

A volt kulturális miniszter közölte, Maďarič tárcája azzal érvelt, hogy az általa benyújtott dokumentumban nem találták a felmondásról szóló iratot, sem bizonyítékot arra, hogy azt kézbesítették a magánkonzorciumnak. Krajcer viszont ezeket bemutatta a médiának is.

Magda Vášáryová (SDKÚ) az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy Maďarič egy olyan céget hozott ismét játékba, amelynek nincs is tapasztalata e téren, és fennáll a gyanúja, hogy a kultúrára szánt pénzek magánemberek zsebébe tartanak.

Pavol Abrhan (KDH) kezdeményezi a parlament kulturális bizottságának rendkívüli ülését, amelyet azt szeretné, ha Maďarič megmagyarázná az esetet.

Solymos László (Híd) szerint ez a második Fico-kormány első nagy botránya. Hozzátette, hogy a miniszter lépése a pénzek elvesztéséhez vezethet.

SITA/para

SITA/para