12 évre növelnék az iskolakötelességet, hogy csökkenjen a munkanélküliség

2013. március 24. - 12:51 | Belföld

Peter Goliaš, az INEKO társadalomkutató intézet vezetője az iskolakötelesség meghosszabbítását javasolja Dušan Čaplovič számára.

Goliaš szerint a végzősök jobban felkészülhetnének, a munkanélküliség pedig csökkenhetne ezáltal. Javaslatát beterjesztette az oktatásügy rendszer szintű változásaival foglalkozó tanács ülésére.

Amint azt Michal Kaliňák, az oktatásügyi tárca szóvivője elmondta, ez a pont is bekerül az oktatásügy állapotáról szóló jelentés vitájába. A tanács tagjai megismerkedtek a javaslat részleteivel, de arról nem nyilatkoztak még, mivel a tárgyalások még nem fejeződtek be.

"Az intézkedés célja a végzettség nélküli vagy mindössze alapiskolai végzettséggel rendelkező fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség csökkentése" - közölte Goliaš. Emlékeztetett arra, hogy a 15-19 évesek körében a Statisztikai Hivatal adatai szerint 63,1%-os volt tavaly a munkanélküliség. Tehát csaknem kétharmada azoknak, akik ilyen fiatalon befejezték az iskolát, munkanélküli maradt.

A mindössze alapiskolai végzettséggel rendelkezők körében pedig, a korra való tekintet nélkül tavaly 44,5%-os volt a munkanélküliek aránya. Összehasonlításképp, az érettségi nélküli szakiskolai végzettségűek körében 17%-os a munkanélküliség.

Goliaš 12 évre emelné az iskolakötelességet. Az állam konkrét döntése előtt azonban még el kellene végezni egy elemzést, hogy mennyit spórolnának a szociális segélyeken, illetve mennyivel növekednének meg az oktatásügyi költségek emiatt. "Figyelmeztetnék arra, hogy a képzelten személyek legnagyobb része hosszú távon munkanélküli lesz, tehát hosszú távon szociális segélyt igényelnek. Ha tehát a további két kötelező iskolaév megnövelné az esélyüket a munkapiacon, az az állam számára pénzügyileg is előnyös volna" - jegyezte meg Goliaš.

Az iskolakötelesség 12 évre történő emelése szerepel abban a romaügyi reformban is, amelyen a belügyminisztérium együtt dolgozik Peter Pollák romaügyi kormánybiztossal. Ezzel szeretnének többek között megoldást találni a problémára, hogy a fiatalok az iskolaköteles évek letelte után otthagyják az iskolát, amelybe épp járnak, és aktivációs munkára jelentkezzenek.

SITA/para