Nem kapnak védelmet sem jutalmat azok, akik feljelentik a korrupt köztisztviselőt

2013. március 27. - 12:59 | Belföld

Daniel Lipšic és Jana Žitňanská javasolta a korrupciós bűncselekmények leleplezését segítő személyek védelméről szóló törvény módosítását.

A javaslat szerint védelmet biztosítanának azon személyeknek, akik például segítettek leleplezni egy köztisztviselő korrupt magatartását, lopását, sikkasztását vagy hatalmával való visszaélést. Az kapná a védelmet, aki egy büntető eljárás keretén belül bejelentést tesz bűncselekmény elkövetéséről, tanúvallomást tesz, vagy egyéb bizonyítékkal szolgál, amelyek a munkáltatója tevékenységével függenek össze.

A bejelentőket a törvény védené munkajogi viszonylatban, tehát nem lehetne őket kirúgni, amennyiben abba nem egyezik bele a Nemzeti Munkafelügyelet. Védelmet kaphatna az is, aki jelentős mértékben hozzájárult egy korrupciós bűncselekmény leleplezéséhez, és kérvényezi a védelmét.

A bejelentők egyúttal a megmentett közvagyon 10%-áig terjedő jutalomban részesülhetnének, amennyiben hozzájárulásukkal jogerős ítélet születik az elkövető bűnösségéről. A jutalom teljes összege azonban nem haladhatná meg a mindenkori minimálbér 50-szeresét.

Daniel Lipšic abszurdnak tartja, hogy azok a személyek, akik elég bátorságot éreznek ahhoz, hogy bejelentsék az effajta bűnügyeket, akár elbocsáthatóak legyenek a munkájukból, és a megélhetésük emiatt kerüljön veszélybe.

A jelenlegi helyzetre megoldást kell találni Pavol Nechala, a Transparency International szlovákiai részlegének vezetője szerint is, amire Lipšicék javaslata lehetőséget ad.

A parlament ugyanakkor elvetette a javaslatot. Ezzel le is zárult a parlament 16. ülésszaka, legközelebb májusban üléseznek a képviselők.

SITA/para