Fico: Nagypéntek munkaszüneti nap marad

2013. március 29. - 12:49 | Belföld

A kormányfő biztosította az evangélikus egyházat, hogy nagypéntek a jövőben is munkaszüneti nap marad.

Robert Fico miniszterelnök arról tájékoztatta az evangélikus egyház püspökét, hogy nagypéntek a jövőben is munkaszüneti nap lesz. "Bízunk benne, hogy betartják ezt az ígéretet" - nyilatkozta az evangélikus egyház szóvivője.

Februárban a kormány arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a szeptember 15-i Hétfájdalmú Szűz ünnepe egyelőre munkaszüneti nap marad Szlovákiában - nem fogják megszüntetni, vagy hétvégére tolni, ahogy erről korábban informáltak. Ezt az ünnepnapot csak akkor tudnák kivenni a munkaszüneti napok közül, ha módosítanák a Szentszékkel (Vatikán) kötött szerződést. "A szerződés módosítása jelenleg nincs napirenden" - jelentette ki közleményben a kormányfő irodája. A kulturális minisztérium sem tervez módosításokat az állami ünnepek terén, így 2013-ban biztosan nem várható változás.

Meghátráltak

A kormány korábban két ünnepet szándékozott kivenni a munkaszüneti napok közül, szeptember 1-ét és 15-ét, azonban a társadalmi felháborodás és a vatikáni szerződéssel kapcsolatos bonyodalmak miatt úgy néz ki, hogy ebben a témakörben meghátrált a Fico-kabinet.

(sita/parameter)