Csökkennek az üzemanyagárak, de csak centekkel...

2013. április 11. - 19:33 | Belföld

Pénteken, és várhatóan a jövő hét folyamán is csökken a benzin és a gázolaj ára, de a változás nem túl markáns.

A legkeresettebb, 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára az árcsökkentés után 1,5 euró lesz, a gázolaj ára pedig 1,4 euró.

Bár csak néhány centtel lesz olcsóbb az üzemanyag, mégis, a benzin ára legutóbb tavaly novemberben csökkent ekkora mértékben, a gázolaj ára pedig tavaly szeptemberben. Szlovákia ezzel a rotterdami tőzsde fejleményeire reagál, ugyanis ezen a héten ott is folyamatosan csökkent a benzin és a gázolaj ára.

A hosszútávú fejleményeket, a nemzetközi trendeket, és a kőolaj világpiaci árát figyelembe véve várható, hogy a jövő hét folyamán kis mértékben tovább csökken az üzemanyag ára. A változás nem lesz túl markáns: ha a rotterdami tőzsdén nem mennek fel az üzemanyagárak, akkor jövő héten további két cenntel lehet olcsóbb a benzin, és 1 centtel kevesebbet fizetünk majd a gázolajért.

Szlovákiában négy hete nem csökkentek az üzemanyagárak. 2013-ban eddig a benzinár egyszer emelkedett, egyszer csökkent, a gázolaj ára pedig háromszor csökkent, egyszer emelkedett.

A legnépszerűbb, 95-ös oktánszámú benzin fél centtel fog kevesebbe kerülni, mint január elején, a gázolaj ára pedig 3,5 centtel lesz olcsóbb az év eleji árakhoz képest.

(sme.sk/parameter)