MAFFIAPER: Hogyan épült fel a Sýkora-klán? - Vallomást tett Juraj B.

2013. április 11. - 08:37 | Belföld

Juraj B., ahogy korábban ígérte, vallomást tett a Sýkora-klán belső viszonyairól a bíróságon.

Juraj B.-t több vádpontban állították bíróság elé a Sýkora-klánhoz tartozó, Ladislav Bališ által vezetett bűnbanda tagjaként. A vádlott úgy döntött, beismeri az ellene felhozott vádpontokat és vall további gyilkosságokról, amelyek nem is részei a vádiratnak.

Juraj B. eleinte mindent tagadott, de változtatott nézetén, saját elmondása szerint változtatni szeretne életén. Állítása szerint közel állt az egész banda szökésben lévő feltételezett vezéréhez, Róbert Lališhoz, akit Kýbel (Kibli) néven ismer az alvilág. 13 évig "szolgálta", most viszont úgy érzi, hogy tesznek rá. Azt elutasította, hogy ő maga elkövetett volna gyilkosságokat - közölte viszont, hogy azokból pedig volt elég, de ő legfeljebb figyelemmel kísérte.

Elárulta, hogy 1996-ban csatlakozott a Sýkora-csoporthoz, amikor szabadon engedték a börtönből. Először Peter Čongrády (Čongi) adott neki "munkát", amiért sportcipőt kapott cserébe. Ezután jegyszedő volt különböző cégeknél, és fokozatosan egyre közelebb került Lališhoz. "Nála maradtam, én voltam a kifutófiúja, a szolgája és a testőre egy személyben" - vallotta a bíróságon. Kýbel azt követően vált a maffiabanda fejévé, hogy Miroslav Sýkora, akiről az egész klánt elnevezték, és Szlovákia újkori történetének egyik első maffiavezéreként ismert, úgy döntött, hogy a politika útjára lép. Ezt már ugyanakkor nem tehette meg, mivel 1997 februárjában meggyilkolták.

Havasié volt Szenc, Cuperé az Erdőhát…

Juraj B. leírta a csoport felosztását Szenc, az Erdőhát és Pozsony között. Peter Havasi, azaz Havel "uralkodott" Szencen, Ivan Cuper (Vinco) pedig az Erdőháton. Havasi 2004-es meggyilkolása után vette át az ottani vezetést Martin Bihári, az Orosz (Rus).

A vádlottak közt ülő Bališ Juraj B. elmondása szerint egyfajta magányos farkas volt, akinek megvoltak a saját emberei, de a csoport ezt tolerálta neki. Közölte, hogy a területi bandák mellett volt egy nyolcfős, amolyan különleges csoport is, amely az alvilág egyes tagjainak meggyilkolásáért felelt, és bérgyilkosságokat is vállalt. Közéjük tartozott Jozef Roháč is, aki jelenleg Magyarországon van vizsgálati fogságban.

A csoportot elmondása szerint a védelmi pénz beszedése tartotta fenn. František Borbélyt olyan kontextusban említette, mint egy vállalkozó, akinek megvoltak a saját ügyei, és akinél Lališ néha jelentkezett, ha valamit el akart intézni. Juraj B. elmondta, hogy a klán tagjai egy pozsonyi fitneszteremben, illetve egy másik cégnél találkozgattak.

Szóba került a Pápay-klán is

Megemlített több, ma már halott maffiózót, Čongrády és Havasit mellett a Dunaszerdahelyen tevékenykedő Pápay-klánt, amelynek 10 tagját 1999-ben kivégezték. Velük ugyancsak kapcsolatban állt a Sýkora-klán. Juraj B. említett további neveket is, akik a csoporthoz tartoznak vagy tartoztak. A tagoknak abból a pénzből fizettek, amit a cégektől beszedtek. Mint mondta, ebben ő is részt vett, először 15 ezer koronát fizettek, majd fokozatosan 40 ezret, valamint 1500 eurót. Kýbel állítólag azt mondta mindegyiküknek, hogy erről nem beszélhetnek, mert elteszik őket lába alól, vagy pedig a családjuk issza meg a levét. Juraj B. azonban olyan tagról is tud, akit azért gyilkoltak meg, mert ki akart szállni.

A Piťo-bandáról úgy beszélt, hogy egyszer kijöttek velük, másszor nem. Vezérük, Juraj Ondrejčák állítólag korábban a Sýkora-bandához tartozott, de Lališ elküldte, mert úgy gondolta, hogy a rendőrségnek szállít információt.

Bališ nem érzi magát klántagnak

Juraj B. szavaira Ladislav Bališ a bíróságon úgy reagált, hogy nem érzi magát a Sýkora-klán tagjának, még ha néhány ahhoz közel álló személyt ismer is. Elmondta, hogy némelyiküket a sporton keresztül ismeri, vagy elintézett velük közösen valamit, illetve másoknak segített.

A vád ügyésze elmondása szerint jelenleg nem reagálhat az elmondottakra, a záróbeszédében viszont minden bizonnyal fog. Hozzátette, hogy a vádlott által felvetett gyilkosságokra a rendőrségnek kell majd reagálnia. "Elkerülhetetlen a vádlott kihallgatása, és utánajárni a tényszerű állításoknak, amelyeket tett a tárgyaláson. Ez viszont egyéb büntető eljárások része, amelyeket vélhetően meg kell majd nyitni" - mondta.

Juraj B. vallomástételi szándákéról egy levélben értesítette a Specializált Büntető Bíróság szenátusát. "Úgy döntöttem, beismerem a bűncselekményeket, amelyeket Róbert Lališsal követtem el. Szeretném tisztázni a részemet a felhozott vádakban és együttműködni a rendőrséggel különböző bűncselekmények, köztük gyilkosságok felderítésében" - írta levelében. Azt is leírja, hogy Kýbel embereit érintő gyilkosságokról szeretne vallomást tenni, éppen ezért azt kérte, hogy a bíró ne mutassa meg levelét másoknak, mivel félti a családját.

Tavaly apróbb ítéleteket már hoztak

Tavaly augusztusban ebben az ügyben már elhangzott két ítélet, miután ketten beismerő vallomást tettek. Miroslav Mladý és Marek Šarkózy megegyezett az ügyésszel, és a szenátus előtt beismerték az ellenük felhozott vádakat. Ugyanakkor egyik vádpont sem érintette az ügy fősodrát, Martin Hrabárik, ismertebb nevén Rezeň meggyilkolásának előkészítését. Mladýt például még szervezett bűnbandában való részvétellel sem vádolták. Az ügyészség szerint két autó felgyújtását tervelte ki. Ezért hét hónapot kapott, amit azonban már a vizsgálati fogság idején le is töltött.

Šarkózy hat év tíz hónap börtönbüntetést kapott, de csak a legenyhébb szigorítású fegyházban. Őt a Bališ által vezetett bűnbandában való részvétel, illetve az általa is beismert gyújtogatási ügyekben, két autó, egy ház és egy bár felgyújtásában.

A legfőbb vádpont Ladislav Bališ, Juraj B., Viliam R., Richard Š. és Filip N. ellen szól, akik a vád szerint 2011. március 15-től Martin Hrabárik meggyilkolását tervezték, testét elásták volna. Bališ állítólag utasította Martin R.-t, akiben Hrabárik megbízott, hogy beszéljen meg vele egy találkát azzal az ürüggyel, hogy egy ügyet kell tisztáznia egy nyomozóval. Bališ egy lapátot és egy csákányt is elrejtett az autójában. Hrabárikot el is csalták a találkozóra, de egy rendőrségi razzia következtében a Bališ-banda tagjait letartóztatták. A kommandósok akkor Hrabárikot is őrizetbe vették. Az ügyészség a Bališ-banda tíz tagja ellen emelt vádat további tíz bűntettben.

SITA/para