Szakad az SaS - Sulík felszólította Kollárékat, távozzanak!

2013. április 11. - 10:19 | Belföld

Richard Sulík újraválasztott pártelnök felszólította Jozef Kollárt a pártból való távozásra.

"Jozef Kollár és társai legutóbbi tevékenységeinek tüzetes kiértékelése után felszólítom őket, hogy távozzanak a pártból" - közölte Sulík nyilatkozatában. Hozzátette, hogy eddig a nézeteik metszetének kereséséhez az is energiát adott, hogy Kollár a pártelnökválasztás előtt azt állította, hogy függetlenül annak kimenetelétől továbbra is a pártért kíván tenni minden erejével. Sulík szerint ez a kötelezettsége ugyanakkor már a nullával egyenlő.

"A sikertelen jelölt elutasította az alelnöki posztot, és most azt hangoztatja, hogy már nem látja helyét a pártban. Mindezt annak ellenére, hogy szándékai nagy részét elfogadtam a választások előtt, mégpedig azzal a reménnyel, hogy annak együtt fogunk eleget tenni" - hangsúlyozta. Aláhúzta azt is, hogy Daniel Krajcer, aki elnökségi tag, szintén arról beszél a média előtt, hogy minimális az esélye a pártban való maradásuknak. "Ezt tudomásul vesszük. Hölgyeim és uraim, akik nem tudnak megbékélni a vereséggel, távozzanak. Tegyék meg ezt azonnal és méltóságteljesen, ha már nem számít nekik a többi SaS-tag" - jegyezte meg Sulík levelében.

Sulík arra apellál, hogy a távozófélben lévők állítsák le magukat, és ne építsék le a párt hírnevét különböző vitafórumokban. Kiemelte, Szlovákiának egészen más problémái vannak, mint az, hogy azok frusztrációi, akik számára másként ért véget az SaS kongresszusa, mint azt óhajtották.

Sulík egyúttal arra kérte a választóikat, hogy legyenek türelemmel és tartsanak ki az SaS mellett.

Elveszthetik a parlamenti frakciójukat

Amennyiben több mint három parlamenti képviselő távozik az SaS-ből azok közül, az a frakciójuk feloszlásával járhat. Jelenleg 11 képviselőjük ül a parlamentben, a frakció működéséhez legalább 8 kell.

Jana Laššáková, a Smer frakcióvezetője közölte, hogy a tárgyalási rend a frakció létrejöttét taglalja, amihez 8 képviselő kell, ugyanakkor nem foglalkozik a feloszlatásával. Nézete szerint azonban egy frakció működésére nincs indok, ha nincs 8 képviselője. Amennyiben 8 alá csökkenne a számuk. Laššáková szerint arról a parlament vezetésének kellene tárgyalnia.

Pavol Abrhan (KDH) ugyanakkor megjegyezte, hogy nem mindent old a törvény vagy a tárgyalási rend. Emlékeztetett egy precedens példára a Radičová-kormány idejéből, amikor az SNS frakciója esett szét. Bár az alkotmányjogi bizottság akkor olyan határozatot hozott, hogy 8 képviselő nemcsak egy frakció létrehozásához, de a létezéséhez is szükséges, éppen Sulík volt az, aki házelnökként nem oszlatta fel az SNS frakcióját. Ellenkezőleg történt mindez 2001-ben, az SNS akkori feloszlásakor - amikor az alkotmányjogi bizottság határozatával fel is oszlott a nemzetiek frakciója.

A frakció esetleges feloszlásával több előnytől is elesne az SaS - a parlamenti grémiumokon való részvétel jogától, a rendszeres pénzbeli hozzájárulástól, illetve a tárgyalási helyiségtől, amelyet frakcióként megkapnak.

A párt kongresszusán Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren és Juraj Droba tartozott Jozef Kollár támogatói közé.

SITA/para