KDH: Az abortuszlobbi szeretné csendben legalizálni tablettáit

2013. április 12. - 15:59 | Belföld

Anna Záborská (KDH) EP-képviselő szerint az abortuszlobbi azon van, hogy nyilvános vita nélkül legalizálják a Medabon és Mifegyne nevű készítményeket.

Záborská szerint erről tanúskodik, hogy a faji egyenlőséggel foglalkozó bizottság a szlovák kormány illetékes tanácsa elé terjesztette határozati javaslatát a művi terhességmegszakításról szóló nyilatkozat módosításáról.

"Sajnálom, hogy a bizottság tagjai előrébb valónak tartják különböző gyógyszergyártó cégek üzleti érdekeit a nők és a megfogant gyermekek egészségénél" - jelentette ki a képviselő. Záborská szerint ezt bizonyítja az a tény is, hogy a javaslat indoklásában szerepel a két említett abortuszkészítmény neve is.

Záborská hangsúlyozta, hogy korábban már rámutatott a készítmények használatának bizonyos egészségügyi kockázataira, és arra is, hogy Szlovákiának nem kötelessége engedélyeznie a kereskedelmüket a hazai piacon. Kiemelte, hogy tanúi lehetünk, amint a lobbisták folyamatosan igyekszenek elkerülni a nyilvános vitát az emberi élet és egészség védelméről.

"Az üzlet és a haszon fontosabb ezen emberek számára, miközben az abortusztabletták hatását a 18 éven aluli lányok esetében soha nem vizsgálták, holott az utóbbi időben egyre többször beszélnek az otthoni terhességmegszakítás nőkre gyakorolt fizikai és lelki hatásairól" - fogalmazott Záborská.

SME/para