Kutyát sem érdekel a szlovákiai magyar közoktatás?

2013. április 14. - 19:55 | Belföld

Az előző évekhez képest gyér hallgatóság mellett és a politikum teljes távolmaradásával zajlott le szombaton és vasárnap a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Találkozója Rozsnyón.

Pedig a XIX. találkozó előadásait egyetlen téma köré fűzték fel a szervezők – ez pedig nem volt más, mint a szlovákiai magyar közoktatás. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a kétnapos találkozót egyfajta szellemi műhelyként fogta fel, mely új lendületet adhatna az oktatásügyünkkel kapcsolatos közgondolkodásnak.

Szakítva az előző évek hagyományával idén nem voltak szekció-előadások, alternatív témák és helyszínek, mindent a fenti témának rendeltek alá.

Az előadók a két nap során mindent megtettek annak érdekében, hogy vitára, közös gondolkodásra serkentsék a hallgatóságot. Több előadásban is előkerült az oktatási autonómia fogalma, de a megszólalók többször reflektáltak Papp Z. Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségtudományi Intézetének azon kutatására is, melyben a Pisa felmérésekre alapozva a szlovákiai magyar oktatásüggyel kapcsolatos problémákról beszélt egy a Fórum Intézet által szervezett konferencián (az előadás anyaga megtekinthető itt).

Vasárnap délelőtt nem kevesebb hangzott el a Comenius Pedagógia Intézet igazgatója, Fodor Attila előadásában, mint az, hogy jelen pillanatban nincs szlovákiai magyar oktatásügyi koncepció és erre alapozott stratégia. Ezt a gondolatot továbbfűzve azonban az a kérdés is feltehető, hogy akkor milyen koncepció mentén osztják szét a magyarországi oktatásügyi támogatásokat?

Hasonló „eretnek” és kritikus gondolatok köszöntek vissza azon a pódiumbeszélgetésen, melynek résztvevői Pék László, az SzMPSz elnöke, Szarka László történész és Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium igazgatónője voltak.

A pódiumbeszélgetés és a két nap alatt elhangzottak megtették hatásukat. Számos témakörben – az iskolai szlovák nyelv oktatás, az iskolák fenntartójának kérdése, az oktatásügyi támogatások kapcsán – bontakozott volna ki élénk vita, ám idő híján erre már nem kerülhetett sor. Az eredetileg tervezett 30 perces időtartam vélhetően eredetileg sem lett volna elég egy kielégítő eszmecseréhez – a gondolatébresztő előadások viszont tovább fokozták a helyzetet...

Kérdés, hogy az a felvetés, miszerint ez csak az első lépés volt, melyet továbbiak követnek, mennyiben lesz képes helyet, lehetőséget biztosítani a bennrekedt gondolatok kifejtésére – és mi lett volna akkor, ha úgy a pedagógus-szakma, amint a szlovákiai magyarság politikai képviselete és Magyarország képviselői is komolyan vették volna a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XIX. Országos Találkozóját.

- para -