Nincs új jobboldal

2013. április 15. - 09:23 | Belföld

A jobboldal vergődésének valószínűleg az sem vet véget, ha új formáció alakul ki a pártjaikat elhagyókból.

Az ötletet Radoslav Procházka hirdette meg már korábban – Procházka ennek a kezdeményezésnek a színeiben szeretne köztársasági elnökjelöltté lenni. Most csatlakozott hozzá Juraj Miškov is az SaS-ből – ám ez egyelőre minden.

Daniel Lipšic, az Új Többség vezetője azt nyilatkozta, hogy semmit sem tud az új jobboldalról. Ők – bár nyitottak azok iránt, akik hozzájuk hasonló célokat tűznek ki és feddhetetlen a múltjuk – mennek a saját útjukon. A távozó SaS-es politikusokkal kapcsolatban nem nyilatkozott. Miškov szombaton a Sme részére megerősítette, hogy az egyik megoldás számára a Lipšichez való átlépés lenne.

Az új jobboldal nem jelent megoldást Miroslav Beblavý számára sem, aki Lucia Žitňanskával együtt saját projektet futtat „Tvoríme Slovensko – Megalkotjuk Szlovákiát” címmel.

„Nem tudom, folyik-e ilyen párbeszéd. Ám én abban nem veszek részt.” – mondta Beblavý.

Nem látja lehetséges alternatívának az új jobboldalt Iveta Radičová volt miniszterelnök sem. A jobboldal legnagyobb problémája szerinte az, hogy magával foglalkozik már több mint egy éve – ennek pedig további osztódás és konfliktusok a vége.

„Arról kell meggyőzzék a választókat, hogy legalább valamiről meg tudnak egyezni és az egyezséget be is tartják.” – nyilatkozta Radičová.

„Az arról folyó vita, hogy ki kivel szövetkezik, azoknak a véleménycseréje, akik a politikai szférában akarnak maradni.” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Miroslav Beblavý is.

Az SaS-t valószínűleg Juraj Miškov, Jozef Kollár, Daniel Krajcer és Martin Chren, valamint Juraj Droba hagyja el.

Radoslav Procházka a Markíza televízió „Testre szabva” című műsorában is megerősítette – indul a köztársasági elnök-választásokon.

„Minden a legjobb úton van. A végén győzni fogunk.” – mondta Procházka.

- sme.sk/para -