11 év börtönre ítélték Mikuláš Varehát!

2013. április 18. - 16:14 | Belföld

A bíróság 11 év börtönre és 100 ezer eurós kártérítésre ítélte Mikuláš Varehát, a zempléni kiskirályként is elhíresült vállalkozót. Az ítélet nem jogerős, Vareha fellebbezett.

Varehát adó és járulékfizetéssel kapcsolatos csalásokkal vádolták. A novemberi tárgyalásán azt állította, semmit nem követett el az ellene felhozott vádak közül. Az ügyészség ugyanakkor azzal vádolja, hogy több mint 58 millió eurós kárt okozott az államnak.

Az ügyészség vádiratában szerepelt, hogy Vareha 11 saját cége egymás közötti fiktív üzletelés lebonyolításával okozta az említett kárt. Az áru valójában el sem indult a raktárakból, nem cserélt gazdát, csak papíron. A cégek többségének alkalmazottja sem volt, sem vagyona.

Az üzletek némelyikét egy magyar cég több éve elhunyt ügyvezetőjével kötötte. A szlovák államot összesen 58,1 millió euró adó kifizetésétől fosztotta meg.

Varehát a rendőrség 2011 elején tartóztatta le.

A vádirat a 414 millió szúval, illetve 55 millió almafa oltószemmel való kereskedelmet foglalja magába, amelyet Vareha 11 saját vállalkozása bonyolított le egymás között. A teljes okozott kár 58 millió euróra rúg, amelyből mintegy 57,5 millió az adórövidítés, és félmillió az illetéktelen ÁFA-igénylés.

A Mikuláš Varehával való együttműködéséért Szlovákiában jogerősen elítélték Molnár Mihály magyar állampolgárságú vállalkozót. A bazini Specializált Büntető Bíróság öt év börtönre ítélte az adórövidítésben való bűnrészességért. Molnár az ügyésszel már az eljárás előkészítő szakaszában megegyezett a büntetés mértékében, amit a bíróság is jóváhagyott.

Molnár azoknak a társaságoknak volt az ügyvezetője, amelynek segítségével Vareha a több millió oltószemet beszállította. Ezekre a fiktív ügyletekre mintegy 20 számlát állítottak ki 2009 májusa és 2010 januárja között. Az üzlet azonban csak papíron valósult meg a nyomozó szervek észlelései szerint. A külföldi férfi ezáltal mintegy 19 millió eurónyi adórövidítést érhetett el.

A Vareha elleni vádirat 83 kötetből áll, maga a vád pedig 72 oldalt tesz ki, amelyből a bűncselekmény tényalapját képző cselekedeteket 16 oldalon taglalják. Az ügyész elmondta, pályafutását tekintve ez rekord. A bűncselekményeket 2002 és 2011 között követték el, elsősorban a Tőketerebesi járásban. A kiszabható büntetés 16 évig terjedő szabadságvesztés volt.

SME/SITA/para

Címkék: Mikulás Vareha