Kaliňák 700 milliót készül spórolni, Žitňanská szerint csak a hatalmát erősíti

2013. április 18. - 14:10 | Belföld

Robert Kaliňák (SMer) belügyminiszter a tervezettnél gyorsabban kíván spórolni.

"Az idei évre 50 millió euró megtakarítást terveztünk, ám a pénzügyminisztériummal egyetemben ennek felgyorsítása mellett foglaltunk állást" - közölte sajtótájékoztatón a belügyminiszter. A tervezett megtakarítást ezért emelték. Kaliňák elmondása szerint az államigazgatás gazdaságosabbá tételén 97 millió, a béreszközökön pedig további 30 millió eurót készülnek spórolni.

A megtakarítás felgyorsítása az ESO közigazgatási reform keretén belül a jövő évet is érinti, abban az esetben 173 millió a tervezett új összeg. Elmondta, hogy nem mindegyik megtakarítás függ össze az ESO reformhoz szükséges törvénymódosításokkal, ám utóbbiak annak megalapozását jelentik.

A belügyminisztérium eredeti terve szerint 700 millió eurós összeg spórolható meg a reformnak köszönhetően, Kaliňák azonban most azt állította, hogy ezt még túl is szárnyalhatják.

A belügyminisztérium október 1-jétől 248 helyi államigazgatási szerv megszűnését helyezte kilátásba az ide vonatkozó törvény módosításával, amelyek közül 40 költségvetési szervezet. A törvénymódosítás alapján megszűnnek a körzeti környezetvédelmi, közlekedésügyi, erdészeti, kataszteri és földhivatalok. Ezek 72 járási hivatalban koncentrálódnak majd.

Lucia Žitňanská (SDKÚ) úgy véli, mindez csak a belügyminiszter politikai és gazdasági megerősítéséhez vezet. Hozzátette, hogy a közigazgatás valódi problémáit, a politikai ráhatást, a minőség hiányát és a drága beszerzéseket a reform nem oldja meg.

SITA/para