Uzsorások elleni harcot indít a Fico-kormány?

2013. április 23. - 14:34 | Belföld

Kamatplafon bevezetését tervezi a Fico-kormány az uzsora jellegű kamatért nyújtott fogyasztói hitelek visszaszorítása érdekében - jelentette kedden a Pravda című napilap.

Az intézkedést az tette indokolttá, hogy az utóbbi években jelentősen nőt azoknak a száma Szlovákiában, akik a nem banki pénzintézetektől, sokszor rendkívül előnytelen feltételek mellett felvett fogyasztói hiteleik miatt kerültek kilátástalan helyzetbe.

A bank nem adna, ezért az "uzsoráshoz" fordulunk...

Ezek az ügyfelek gyakran nem teljesítik a banki hitelek odaítélésének feltételeit, így amennyiben hitelhez akarnak jutni, csak a nem banki pénzintézetekhez fordulhatnak, mivel ezek a legtöbb esetben nem vizsgálják bevételeiket. A nem banki pénzintézetek által nyújtott hitelek kamatterhei azonban többnyire magasabbak a banki hitelekénél, a Pravda szerint bizonyos esetekben az általuk nyújtott hitel teljes éves költsége több száz százalékot tesz ki.

Folyamatban az eladósodás

A lakosság nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása a központi bank (NBS) adatai szerint csak tavaly 66 millió euróval emelkedett, jelenleg csaknem 2,4 milliárd eurót tesz ki. Ezek a kölcsönök főként az alacsonyabb összegű hitelt keresők körében népszerűek.

A helyzetet az igazságügyi tárca a fogyasztóvédelmi törvény, a végrehajtói törvény és a polgári törvénykönyv többrendbeli módosításával kívánja orvosolni. A vonatkozó jogszabályok módosítása által a tárca felső határt akar szabni a fogyasztási hitelek kamatainak, valamint szigorítana a nem banki pénzintézetekkel szembeni szankciókon és szűkítené annak lehetőségét is, hogy milyen esetekben indítványozhat döntőbírósági határozat alapján a hitelező végrehajtást az adóssal szemben. Az igazságügyi tárca szerint a vonatkozó jogszabályok módosításának pontos formája még ebben az évben elkészülhet.

Szakértői vélemények szerint azonban kérdéses, hogy eléri-e célját a törvényi háttér módosítása, ugyanis az igazságügyi tárca egyelőre csupán a hitelkamatok plafonjának, nem pedig a teljes hiteldíj mutató felső határának bevezetésével számol. Így viszont az intézkedést a hitelintézetek az egyéb járulékok felemelésével vagy új illetékek bevezetésével megkerülhetik.

(MTI/parameter))

Címkék: hitel, bank, kamat, gazdaság