Lipšicék megreparálnák a szlovák állampolgársági törvényt

2013. április 28. - 15:17 | Belföld

Daniel Lipšic és Jana Žitňanská (Új Többség - NOVA), a szlovák parlament független képviselői a szlovák állampolgársági törvényt készülnek módosítani, mégpedig úgy, hogy lehetővé tegyék a szlovák állampolgároknak idegen állampolgárság megszerzését is.

A tervezett törvénymódosítás szerint abban az esetben lehetne a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül idegen állampolgárságot szerezni, ha az igénylő érvényes lakhellyel vagy letelepedési engedéllyel rendelkezik abban az országban, amelynek állampolgárságáért folyamodik, és az idegen állampolgárság megszerzésekor nem rendelkezett állandó szlovákiai lakhellyel.

Lipšicék ilyen módon kívánják enyhíteni annak az állampolgársági törvénynek a kedvezőtlen hatásait, amelyet az első Fico-kormány fogadott el mintegy revansként az Orbán-kormány parlamenti többsége által 2010-ben elfogadott magyar honosítási törvényre.

Azoknak a személyeknek, akik az érvényben levő állampolgársági törvény miatt vesztették el szlovák állampolgárságukat a tervezett jogszabály-módosítás lehetővé tenné, hogy egyszerűsített eljárásban újra felvehessék a szlovák állampolgárságot.

Lipšic és Žitňanská tervei szerint az általuk benyújtott törvénymódosítás 2014 január elsejétől lenne hatályos. Kérdéses azonban, hogy a parlamentben többséggel rendelkező kormánypárti Smer támogatja-e a kezdeményezést...

sita/para