A Híd Procházkára és Čarnogurskýra is nemet mondott

2013. április 29. - 08:27 | Belföld

Még mindig nem tudni, lesz-e közös ellenzéki jelölt a 2014-es szlovákiai elnökválasztáson.

Radoslav Procházka független parlamenti képviselő, és Ján Čarnogurský, a KDH alapító elnöke sem számolhat azzal, hogy az ellenzék közös jelöltjeként indulhat a 2014-es államfőválasztáson - jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című politikai vitaműsorában.

"Vannak más emberek is, akik már korábban bebizonyították, hogy állást tudnak foglalni a közösségi kérdésekben" - jegyezte meg a téma kapcsán Bugár, aki hozzátette: az SDKÚ-t, a KDH-t és a Híd pártot tömörítő Népi Platformon belül még tárgyalni fognak az államfőjelölt személyéről. A Híd elnöke nagyon örülne, ha közös jelöltjüket már a nyár folyamán meg tudnák nevezni.

Bugár Béla szerint Procházka megítélése azért lehet negatív, mert nem élvezi volt pártja támogatását. A képviselő a közelmúltban távozott a KDH soraiból, és Bugár szerint hiába képvisel Procházka jó álláspontot, pártjában nem tudta érvényesíteni ezt, a politika pedig a tárgyalásokról szól, melyeknek közös állásfoglalás a vége...

A Híd Čarnogurskýra is nemet mond. "Ez jövőre is így lesz. Nem élvezi a Híd támogatását" - szögezte le Bugár egy másik vitaműsorban, a TA3 televízió adásában. Ján Figeľ KDH-elnök hozzátette: pártja még nem nyilvánított véleményt a lehetséges államfőjelöltekkel kapcsolatban, tehát még nem világos, hogy a KDH támogatná-e az alapító-elnök Čarnogurskýt, vagy esetleg jelölnék a kereszténydemokraták parlamenti frakciójának vezetőjét, Pavol Hrušovskýt.

"Nincs felhatalmazásom arra, hogy a televízió képernyőjén nevekről tárgyaljak" - húzta alá Figeľ. Hangsúlyozta, pártjának még nincs hivatalos döntése a jelöltekkel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette: Pavol Hrušovský felelős döntéseivel biztosan hozzájárulna az ország stabilitásához, ahogy ezt már házelnökként is tette.

(tasr/parameter)