Čentéš-ügy: Az Alkotmánybíróság elnöknője a Smert segítette

2013. május 2. - 15:33 | Belföld

Ivetta Macejková a Smer csapatát erősítette, amikor a parlamentben az alkotmánybíróságról szóló törvényt módosították.

Amikor a parlamentben a Smer gyorsított eljárásban foglalkozott az elkerülhetetlenség elvének érvényesítése érdekében történő törvénymódosítással, Macejková meggátolta, hogy az Alkotmánybíróság plénuma döntsön a Čentéš-ügyben.

Több bíró azt javasolta, hogy az elfogultsági indítványokról sorrendben az utolsó szenátus hozzon döntést, amely ellen szintén nyújtottak be elfogultsági indítványt, ám bíróit még nem zárták ki jogerősen a döntéshozatalból. Szerintük ezzel teljesülne valójában az elkerülhetetlenség elve, amelyre a Smer is hivatkozott.

"Ez rosszabb volt, mint a hosszú kések éjszakája Mečiar alatt" - nyilatkozott az egyik, neve elhallgatását kérő bíró a Sme napilapnak. Egy másik bíró úgy nyilatkozott, hogy ha szavazhattak volna, akkor már megoldódott volna az ügy, és amellett volt a bírók többsége.

Macejková később hivatalos állásfoglalásában is beismerte, hogy beavatkozott ebbe. Arra hivatkozott, hogy a parlament abban az időben éppen törvényt módosított.

A Smer a törvény módosításával azt szeretné elérni, hogy azok a bírók döntsenek a parlament által még 2011 júniusában megválasztott főügyészjelölt, Jozef Čentéš beadványáról és előzetes intézkedésre irányuló indítványáról, amelynek bíróit az Ivan Gašparovič iránti elfogultság miatt már jogerősen kizárták a döntéshozatalból. Márpedig Čentéš beadványa éppen arról szól, hogy Gašparovič alkotmányos jogait sértette azzal, hogy megtagadta kinevezését.

Robert Fico a gyorsított eljárást azzal indokolta, hogy a Legfőbb Ügyészségen kialakult helyzet veszélyezteti annak működését a büntető eljárások kapcsán. Ezzel saját szavát szegte meg, mivel korábban azt ígérte, hogy a törvényt nem módosítja egyedül, különösen nem gyorsított eljárásban. Ladislav Tichý, a főügyészség vezetésével megbízott helyettes nem kommentálta Fico szavait.

Több, neve elhallgatását kérő alkotmánybíró elmondta, hogy a Smer kezdeményezése precedens értékű. Az ugyanis az Alkotmánybíróság egy hatályos döntését törli el két bíró, Peter Brňák és Milan Ľalík kizárásáról.

Az SDKÚ, a KDH és a Híd az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni az említett törvény kapcsán. Lucia Žitňanská (SDKÚ) szerint az ügy arra emlékeztet, mint amikor František Gaulieder képviselőt a Mečiar-kormány idején kizárták a parlamentből.

Čentéš vélhetően az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ügyben.

SME/para