A Híd alelnökével tárgyalt Bajnai Gordon

2013. május 3. - 16:11 | Belföld

Solymos Lászlóval, a Híd alelnökével tárgyalt péntek délután a Híd központi irodájában Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök, az Együtt 2014 Párbeszéd Magyarországért vezetője. A találkozó után a két párt képviselője sajtótájékoztatót tartott - tájékoztatta a Paramétert Kovács Nikolett, a párt szóvivője.

Solymos László hangsúlyozta: örül, hogy létrejött ez a találkozó, mert a Híd számára fontos, hogy erős kapcsolatok legyenek a Híd és a magyarországi politika között. „Ez a szlovákiai magyarság érdeke is” – mondta a Híd alelnöke és hozzáfűzte: „fontos, hogy a mindenkori magyar kormány figyelembe vegye a határon túli magyarok döntéseit arról, ki képviselje őket a politikában. Ma a Fidesz-kormány figyelmen kívül hagyja 150 ezer magyar szavazó döntését akkor, amikor semmibe veszi a Hidat, annak ellenére, hogy immár a második ciklusban ez a szlovákiai magyarság egyetlen politikai képviselete.”

Solymos elmondta, a Híd számára fontos az is, hogy kiszámítható és töretlenül támogató legyen a magyarországi politika hozzáállása a magyar kisebbségekhez. Nem történhet meg az, ami 2004. decemberében, a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, ahol egy rossz kérdésre még rosszabb válasz született annak az MSZP-nek a részéről, amely ma az Együtt 2014 szövetségese. „Bízunk benne, hogy a jövőben ilyesmi nem fordulhat elő, és hogy erre az Együtt 2014 és vezetője különösen oda fog figyelni,” – nyilatkozta az alelnök.

Solymos László kiemelte a gazdasági együttműködés fontosságát is. Példaként említette az Ipoly-hidak és a komáromi Duna-híd megépítését: „Minden olyan közös projekt fontos, amely segítségével gazdaságilag fellendíthetjük Szlovákia déli régióit, amelyek Szlovákia legelmaradottabb régiói és ahol a szlovákiai magyarság zöme él.”

Meg kell oldani a kettős állampolgárságot is

Solymos szerint megoldást kell találni a kettős állampolgárság kérdésére is. „Akkor egy rosszul megvalósított kezdeményezésre a másik fél még rosszabb választ adott. Ez az állapot így hosszú távon nem tartható, bármennyire is jónnak tűnnek a szlovák-magyar kapcsolatok, amíg ilyen dolgok nincsenek megoldva, addig a jól kinéző felszín alatt mindig ott marad a feszültség,” – fejezte be a Híd alelnöke.

Bajnai Gordon úgy nyilatkozott, azért fogadta el a meghívást, mert itt ideje, hogy a határon túli szervezetek képviselőivel is beszéljenek a nemzetpolitikáról. Elmondta, hogyan képzeli el 2014 után Magyarország politikáját a határon túli kisebbségek vonatkozásában: „ a mindenkori magyar kormány teljesítményét ebben a kérdésben csak az minősíti, hogy a határon túl élőknek attól, amit a magyar kormány csinál, jobb esélyük van-e magyarként megmaradni és boldogulni, vagy rosszabb. Nem az eszközök a fontosak, vagy a stílus, csak az eredmény számít.” Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért szövetsége alapelvnek tartja, hogy jogot vissza nem vesz. „Sem a kettős állampolgársághoz fűződő jogot, sem pedig a szavazati jogot a kormányváltás után sem kívánjuk visszavenni,” – nyilatkozta a volt miniszterelnök.

Elmondta, hogy 2014 után minden egyes magyart, a magyarokat képviselő szervezetet az adott országban lévő támogatottságuk alapján kell támogatni. Kiemelte, hogy örül, hogy jó és szoros kapcsolat van a Híd és az Együtt 2014 Párbeszéd Magyarországért között, valamint hangsúlyozta a határon túl átívelő korábban elkezdett projektek felgyorsulásának fontosságát.

„Magyar az, aki annak vallja magát, ezért nekünk egyformán kell fordulnunk minden határon túl élő magyar és az ő szervezeteik felé. Az a cél, hogy ne egy kirekesztő, megosztó, hanem egy befogadó nemzetpolitikát képviseljünk,” – fejezte be Bajnai Gordon.

(para)