KDH: A Smer egyre jobban eladósítja az országot

2013. május 4. - 15:57 | Belföld

Szlovákia államadóssága jövőre eléri majd az 56,7 százalékot – áll az Európai Komisszió tavaszi előrejelzésében.

„ Ez a szám az 57 százalékos küszöb határán van, ami azt jelenti, hogy a kormánynak a költségvetési felelősségi törvény alapján egy kiegyensúlyozott költségvetést kell kidolgoznia. Nagy a nyomás a Smeren emiatt, s a gazdasági miniszternek ezért muszáj lesz felvilágosítania arról a képviselőket, hogy miért növekszik ilyen gyorsan az adósság, s milyen óvintézkedéseket fognak kidolgozni ennek mérséklésére” – nyilatkozta a SITA-nak az ország eladósodottságával kapcsolatban Miloš Moravčík, a Kereszténydemokrata Mozgalom képviselője. A szlovák állampolgárok többsége emiatt jól meggondolja, hogy vesz-e fel hitelt hitelt.

A KDH alelnöke úgy véli, a Smer többet költ, mint amennyit megengedhet magának, sokkal többet kért kölcsön, mint amennyire valójában szükség lett volna. Moravčík szerint ezért növekedett ennyit az adósság.

„Kažimir pénzügyminiszter úr több százmilliókat költ feleséleges információ rendszerekre, ezért hiányzik azoknak a pénz, akiknek valójában szükségük lenne rá. Felhívom a miniszter úr figyelmét arra, hogy nem pénzügyi intézeteknek, mecénásoknak segítsen, hanem azoknak, akiknek valójában szükségük van segítségre” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

sita/para