Az SaS nem tárgyal a Népi Platformmal a számvevőszéki elnökjelöltségről

2013. május 7. - 10:59 | Belföld

Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) nem megy el a Népi Platform által szervezett tárgyalásra, ahol a számvevőszéki elnökjelöltről lesz szó – informálta a nyilvánosságot a párt sajtóosztálya.

„Ha a Népi Platform pártjai (Híd, KDH, SDKÚ - a szerk. megj.) nem tartják be a megegyezést, az SaS Martin Laurenčíkot jelöli az Állami Számvevőszék élére” – áll a sajtóközleményben.

A Népi Platform április 26-án úgy döntött, saját jelöltet indít, s nem támogatja az SaS jelöltjét. Robert Fico egy évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy ez a poszt az ellenzéket illeti, s a választások után úgy egyeztek meg az ellenzéki pártok, hogy a liberális SaS jelölhet személyt a számvevőszék élére.

„Akkor a képviselői mandátumok alapján döntöttünk így. Az SaS-nak jelenleg nem tizenegy képviselője van a parlamentben, hanem csak hat. Megváltozott a helyzet” – mondta Bugár Béla, a Híd elnöke, aki mondanivalójához azt is hozzátette, hogy a paltform tagjai tárgyalásokat kezdeményeznek ezügyben a többi ellenzéki párttal.

Az SaS szerint ez az egész ügy egy komédiává kezd válni: „Ez az egész tele van rosszindulattal és piszkos trükkökkel, ezért nem veszünk benne részt” – vélekednek a liberálisok. Szerintük az eleje óta nem tartja be az egyezséget sem a kormánypárt, sem a többi ellenzéki párt. „Az egyik szavazáson sem választották meg a jelöltünket, mert Fico nem tartotta be a szavát, s az emberei sem támogattak minket. Nagy a valószínűsége, hogy az ellenzéki vezetők rászedték arra Ficót, hogy az SaS jelöltje ne járjon sikerrel” – állítják a liberálisok.

Az Állami Számvevőszék vezetőjét már négyszer próbálták megválasztani, sikertelenül, mivel egyik ellenzéki jelölt sem kapta meg a kellő szavazatszámot. A Smer szerint minden egyes ellenzéki képviselőnek a jelöltjükre kell szavaznia. Fico már azt is felvetette, hogy minden egyes ellenzéki pártnak saját jelöltet kéne megnevezni, akik közül a Smer kiválasztaná a legmegfelelőbbet.

Ján Jasovský megbizatása 2012-ben járt le, a parlament azóta nem tudta megválasztani az utódját, ezért egyelőre ő marad a számvevőszék élén.

sita/para