Kamatot számolnak fel az elmaradt tartásdíjért

2013. május 8. - 16:55 | Belföld

Kamatot számolnak fel annak a személynek, aki nem fizeti a tartásdíjat a gyerekek után– áll az Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň és Anna Vitteková által benyújtott törvényjavaslatban, melyet az alkotmányjogi bizottság jóváhagyásra javasolt a parlamentben.

A késedelmi kamatot a Polgári Törvénykönvyben leírtak alapján fogják meghatározni.

Eredetileg a törvényhozók azt is javasolták, hogy a kamatot egy hónappal az összeg be nem fizetése után kezdjék el felszámítani, azonban szakemberekkel, családjogi aktivistákkal való konzultáció után ezt a felvetést elvetették.

A késedelmi kamat összege 5 százalékponttak lesz magasabb az Európai Központi Bank alapkamatánál, melyet a tartásdíj be nem fizetésének első napjától fognak felszámolni, s akár a végrehajtó is behajthatja az illető személyen. S ha az édesanya bíróságon szeretné követelni a pénzét, az illetékmentes lenne.

„Ezzel a törvényjavaslattal azt akarjuk elérni, hogy a Szlovák Köztársaságban rendesen és időben fizessék a tartásdíjat, főleg azoknak az édesanyáknak és gyermekeknek, akiknek erre nagy szükségük van, s ne kelljen pénzt kölcsönözniük addig, amíg várják az őket megillető pénzt“ – jelentette ki Anton Martvoň a Smer képviselője.

aktuality.sk/para

Címkék: tartásdíj, kamat