Több iskolában is csaltak a diákok az országos matekfelmérőn

2013. május 8. - 12:42 | Belföld

Az oktatásügyi felügyelet vizsgálatot indít a kilencedikesek matematikából való tesztelése ügyében különböző kerületekben, mivel lehetséges csalások nyomaira bukkantak.

A Certifikált Oktatásügyi Felmérők Nemzeti Intézete (NÚCEM) azon iskolák esetében kezdeményezett vizsgálatot, amelyek diákjainak némelyike 90% feletti eredményt ért el a tesztelésen, miközben a bizonyítványában ugyanabból a tárgyból négyese van.

Az Állami Oktatásügyi Felügyelet emiatt az Eperjesi kerületbn öt, a Kassai és Zsolnai kerületekben pedig egy-egy iskolában járt. Jozef Javorek oktatásügyi főfelügyelő elmondta, hogy a legtöbb gyanús eset az Eperjesi kerületben történt. Példaként említett egy olyat, ahol a válaszokat tartalmazó eredeti kérdőív és annak másolata között eltérések voltak. Mint közölte, a javított verzió jelentősen eltért az eredetitől, ami csalás gyanújára ad okot.

Elmondta azt is, hogy három iskolában 175 diákból 70 esetében derült ki, hogy az egyes feladatokat nem vezették le, vagy azokat rosszul vezették le, az eredményük a válaszok között mégis helyes. Egy mozgássérült diák egyetlen feladatot sem vezetett le, mégis 100 százalékos eredményt ért el.

Az egyik iskolában felfedezték, hogy bár a diákok jegyátlaga 2,14, az összes diák 100 százalékra teljesített. A feladatok levezetése viszont mindegyikük esetében hiányzott vagy helytelen volt. Javorek közölte, hogy ezekre való tekintettel egyértelmű, hogy a vizsgált iskolákban nem tartották be a NÚCEM utasításait, ami sérti a felmérés objektivitását.

Az oktatásügyi felügyelet intézkedéseket rendelt el az érintett iskolákban, a hiányosságokra pedig figyelmeztették az iskolák fenntartóit, a helyi önkormányzatokat.

Címkék: Monitor 9, oktatásügy