Slota-ügy: Az ügyészség és a rendőrség egymásra mutogat

2013. május 14. - 10:15 | Belföld

Az ügyészség tagadja, hogy az ő emberük segített kijuttatni Ján Slotát a rácsok mögül.

A rendőrök múlt héten tartóztatták le Ján Slotát egy közúti ellenőrzés során, miután többen látták, hogy ittasan ült be az autójába. Elfogása után pár órával azonban elengedték őt.

Milan Cisárik, a Zsolnai Megyei Ügyészség szóvivője azt állítja, hogy a politikus szabadon engedéséről az illetékes rendőr döntött. „A szolgálatban lévő ügyész beleegyezett a döntésbe“ – mondta a szóvivő.

A rendőr egy törvényi paragrafus szerint járt el, melyben az áll, hogy a „rendőr szabadon engedheti a letartóztatott személyt az ügyész engedélyével, ha a rendőr megfelelő írásos indoklást csatol a döntéséhez“. Ugyanerre a törvényi paragrafusra hivatkozott Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő is. Az ügyész és a rendőr közt zajló kommunikáció részleteiről azonban nem beszélt Dobiášová. A rendőr minderről hivatalos jelentést írt, ami a rendőrség belső tulajdona.

A rendőrök azt mondják, ha javasolhatnák a „szupergyors“ eljárást, alkalmaznák a megfelelő esetekben. A törvényből kifolyólag azonban erről csakis az ügyész dönthet. Ez azt jelenti, hogy Slota ügyét 48 óra alatt rendezték volna.

Cisárik azt is elmondta, hogy „ebben a konkrét esetben nem lehetett volna ilyen gyorsan lezárni az ügyet“. Az okokról nem beszélt.

Hétvégén négy ehhez hasonló eset történt a fővárosban, akiknek ügyét két nap alatt rendezték. Ők is ittasan ültek volán mögé. Slotával ellentétben azonban megfújták az alkoholszondát. A politikus azonban elutasította a vérvizsgálatot is, s ezért úgy jártak el vele a rendőrök, mintha részegen ült volna autóba.

sme/para