Az ügyvédi kamara is vizsgálja a Čentéšt sértegető levelet, Gašparovič meg hallgat, mint a sír

2013. május 16. - 12:17 | Belföld

Az ügyvédi kamara vizsgálja, hogy az Alkotmánybíróság elnöknője férjének levele Jozef Čentéšhez nem meríti-e ki a fegyelmi vétség fogalmát.

Ivan Gašparovič államfő nem kívánja felelősségre vonni Ivetta Macejkovát azt követően sem, hogy férje, Ľubomír Macejka sértésekkel teli levelet írt Jozef Čentéšnek, amiért az elfogultsági panaszt nyújtott be a főügyészválasztással kapcsolatos beadványát illetően Macejková ellen. Marek Trubač elnöki szóvivő annyit közölt, hogy az államfő nem fogja saját reakcióival életben táplálni ezt a témát.

Macejka vulgarizmussal határos leveléből kitűnik, hogy ismerhette Čentéš elfogultsági beadványának tartalmát, holott a törvényileg tilos. A parlament által megválasztott, de az államfő által ki nem nevezett főügyészjelölt Macejková és Gašparovič baráti vizsonyára hivatkozott. Gašparovičhoz fűződő baráti viszonyáról korábban vallott Peter Brňák alkotmánybíró, akit elfogultsága miatt ki is zártak a döntéshozatalból, ám a Fico-kormány törvénymódosítása miatt mégis az ő szenátusához kerülhet vissza az ügy.

Macejka az elfogultsági indítványt felesége ellen úgy értelmezte, mint egy "tiszteletreméltó dáma" megsértését. Levelében azt is leírta, sajnálja, hogy nem hívhatja ki Čentéšt párbajra.

Radoslav Procházka parlamenti képviselő szerint Ivan Gašparovičnak nemcsak joga, de kételessége is vizsgálni azon személyek ténykedését, akiket ő nevezett ki. Procházka szerint az elnök ezt itt elmulasztotta, holott az alkotmánybírósági irat törvénytelen hozzáférhetővé tételéről van szó. Úgy véli, Macejkovát le kellene váltania.

Az ügyvédi kamare vizsgálja Macejka levelét. A tartalmára való tekintettel azt megvizsgálja a revíziós bizottság is, erről tájékoztatott annak elnöke, Richard Karkó.

SME/para