Hrušovský és Kuffa az év homofóbja jelöltjei közt!

2013. május 17. - 13:27 | Belföld

A homofóbia ellenes világnap alkalmából az Emberi Jogok Intézete és a Szivárvány Szlovákia szervezetek kihirdették Az év homofóbja verseny jelöltjeit.

Köztük van Pavol Hrušovský, a KDH parlamenti frakciójának vezetője, Štefan Kuffa, az OĽaNO képviselője, Anton Zielkovský a Szlovák Püspöki Konferenciától, Martin Hanus, egy ismert szlovákiai hetilap főszerkesztő-helyettese, valamint a Zóna A nevű zenekar énekese, Koňýk.

Mindezt Alena Krempaská és Peter Weisenbacher jelentette be az Emberi Jogok Intézetének képviseletében egy péntek délelőtti sajtótájékoztatón. Az egyes jelöltekre június 7-ig lehet szavazni a ludskeprava.sk weboldalon.

Weisenbacher kijelentette, hogy a médiában megjelenő kijelentések felmérések alapján is befolyásolják a kisebbségekhez való viszonyulást a társadalomban. "Így alakulnak ki különbző sztereotípiák, amelyek a diszkriminációhoz és az emberi jogok megsértéséhez vezetnek" - jegyezte meg. A nemi irányultságuk szerint kisebbségben lévők jogi védelme terén Szlovákia egy nemzetközi szervezet értékelése szerint a V4-es országok közül a második legrosszabb helyzetben van, közvetlenül Lengyország mögött.

A "zsűri" a médiában megjelent kijelentéseik alapján válogatta ki a jelölteket.

Hrušovský a regisztrált partnerségi viszonyról szóló törvénymódosítás kapcsán megjegyezte, hogy az az egész jogrendszer őrült tönkretételére tett kísérlet.

Kuffa a parlamenti vita során jelentette ki a homoszexuálisokra célozva azt, hogy beteg embereket egyedül hagyni futkározni az utcán súlyos hiba. "Vannak pszichiátereink, intézeteink, olyan emebrek csoportjáról van szó, akikkel foglalkozni kell" - mondta.

Hanus azzal keltette fel az emberjogi aktivisták figyelmét, hogy azt állította, az aktivisták és a média deformálnak bizonyos fogalmakat, hogy ha azt hiszik, hogy az egynemű pároknak e privilégium megszerzésére valamiféle emberi joguk van.

Koňýk azt hangoztatta, hogy a homoszexuálisok, az abortusz, a multikulturális társsadalom és a bevándorlás támogatása mind rossz dolog. Hozzátette, hogy vannak gyerekei, és azt szeretné, ha egy jó országban élnének, és Szlovákia "mindezek ellenére" még mindig az.

Ziolkovský azt hangsúlyozta, "nem minden normális, ami vonz, vagy amire van hajlamunk". Az aktivisták szerint ezt a homoszexuálisokra értette.

Az év homofóbja egy piktogramot kapna, amely egy rosszkedvű figura stilizált változata, amely magába foglalja a 4%-ot, amennyi az LGBT-közösség becsült aránya a társadalomban.

SITA/SME/para