KÉTNYELVŰSÉG: Már több mint 300 panasz érkezett, a készülő törvényt kevésnek tartják

2013. május 17. - 13:56 | Belföld

Egyetlen hónap alatt több mint 300 panasz érkezett a közlekedésügyi minisztériumhoz a kétnyelvű feliratok ügyében - számolt be róla a Pravda napilap.

A vasúti megállóknál hiányzó kétnyelvű feliratokra panaszkodnak. A panaszok megnövekedett számát megerősítette Gabriela Jarošová, a minisztérium szóvivője is. Elmondta, hogy ez idáig 315 érkezett azokról a településekről, ahol a magyar kisebbség aránya eléri a 20%-ot, de ez a szám hetente legalább kettővel növekszik. Jarošová elárulta, hogy az ügyben a közlekedésügyi miniszter többször tárgyalt A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztossal, és folynak a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításának előkészületei is.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistái azonban elégedetlenek. Úgy vélik, nem elég a törvény javasolt módosítása, mivel az csak lehetőségként, nem pedig kötelezettségként szabja meg a kétnyelvű táblák kihelyezését, ami az érintett települések, a városok közül többek között Érsekújvár, Galánta, Szenc, Rimaszombat vagy Rozsnyó problémáit nem oldja meg.

Szalay Zoltán, a kormánybiztos szóvivője ezt azzal egészítette ki, hogy a törvényjavaslat ráadásul nem is komplex, és csak a vasúti kétnyelvűség problémáját hivatott kezelni.

Az aktivisták szerint ez nem segít több területen, mint például a közlekedési táblák, a vendéglátóhelyek vagy az üzlete és a reklám. Hozzáteszik, hogy az állami intézmények oldalainak magyar verziói hiányoznak, az autóbuszmegállók magyar megjelölései megint csak lehetőségként szerepelnek, és ritka, hogy azt alkalmaznák. Érdekesnek tartják ugyanakkor, hogy magánszemélyeket könnyebb meggyőzniük, mint állami hivatalnokokat.

Példaként hozható fel a RegioJet vállalat, amely Pozsony és Komárom között több településen is kétnyelvű feliratokat helyezett ki a megállóihoz, emellett az információs anyagaik és a vonatban lévő plakátjaik is kétnyelvűek. Aleš Ondrůj, a cég szóvivője elmondta, természetesnek veszik a kétnyelvű feliratok használatát, mivel ezen a vonalon számos utasuk magyar nemzetiségű.

Az Állami Vasúttársaság azonban elutasította az ilyen irányú kérelmeket, és eltávolították azokat a táblákat vagy feliratokat, amelyeket aktivisták például az ekecsi vagy ekeli megállóknál helyeztek ki, azzal érvelve, hogy kétnyelvű feliratok kihelyezését nem engedi számukra a vasúti törvény. Ennek módosítását is tervezik az év második felében.

Az aktivisták kétnyelvű információs táblát helyeztek ki a galántai autóbusz-állomáson. Michal Humeník, a dunaszerdahelyi SAD vezetője, és mint a galántai állomás fenntartója kijelentette, hogy bár törvénytelenül helyezték ki a táblát, azzal nem foglalkoztak eddig, mert van fontosabb dolguk is.

Pravda.sk/para