Az EP-képviselők segítségét kéri a 101 éves Tamás Ilona

2013. május 24. - 14:37 | Belföld

A magyar európai parlamenti képviselők segítségét kéri a szlovák állampolgárságától megfosztott 101 éves Tamás Ilonka, aki nem utazik Brüsszelbe, mivel az EP petíciós bizottságának a szlovák állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarok ügyét tárgyaló zárt ülésén az érintettek nem vehetnek részt - közölte pénteken az MTI-vel az idős tanítónő lánya, Fehérné Tamás Judit.

A 101 éves Tamás Ilonka írásban küldte el az MTI pozsonyi irodájába az ezzel kapcsolatos nyilatkozatát. "Nemrégiben értesültem róla, hogy a bizottsági meghallgatás zártkörű lesz. El akartam menni Brüsszelbe, de ahhoz már idős vagyok, hogy fölöslegesen tegyek meg egy ilyen utat, és csak az ajtó előtt tudjak várakozni. Ez megalázó lenne, ezért inkább nem megyek" - olvasható a volt tanítónő nyilatkozatában.

Jelezte: arra kéri az ügyüket a meghallgatáson képviselő Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnökét, hogy a bizottsági ülésen tegyen meg mindent sorstársai és az ő érdekében. Egyben szeretné megkérni a petíciós bizottság magyar tagjait és az összes magyar európai parlamenti képviselőt, jelenjenek meg a bizottsági meghallgatáson, és jelenlétükkel, hozzászólásaikkal is foglaljanak állást a Szlovákiában élő magyar állampolgárságot felvett személyek jogfosztásának, fokozódó üldöztetésének a megszüntetése mellett. "Kérem védjenek meg minket!" - fűzte hozzá.

A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyar állampolgárok ügyével foglalkozó beadványt, Lomnici Zoltán és Gubík László - az MKP ifjúsági szervezetének vezetője, akit szintén megfosztottak szlovák állampolgárságától - tavaly ősszel nyújtotta be az EP petíciós bizottságához. Azt a petíciós bizottság januárban "kivizsgálandónak" ítélte, később pedig május 27-re tűzte ki érdemi megtárgyalását. A beadvány két előterjesztője részt vehet a bizottsági ülésen.

Gubík az MTI-nek elmondta: az ügy további érintettjei, a szlovák állampolgárságuktól megfosztott Boldoghy Olivér, Fehér István és Kassai Gyula is elkísérik őt Brüsszelbe, ott lesz még Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. Ők azonban a bizottság döntése alapján nem vehetnek részt az ülésén.

(MTI)