Csak egy szlovák egyetem van a világ 1000 legjobb főiskolái között

2013. május 24. - 10:56 | Belföld

A pozsonyi Komenský Egyetem az 527. helyen szerepel a nemzetközileg elismert URAP (University Ranking by Academic Performance) rangsorban, melyen az oktatási intézmények akadémiai teljesítménye alapján sorolják be a világ egyetemeit.

A Komenský az egyetlen szlovák főiskola a TOP 1000-ben. A rangsor 1002. helyét a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) foglalja el, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem pedig az 1210. helyen található.

A szomszédos országok közül a csehek állnak a legjobban, ugyanis a prágai Károly Egyetem a lista 153. helyét szerezte meg, a Bécsi Orvosi Egyetem pedig a 204-ik.

Bár a pozsonyi Komenský helyezésileg lekörözte a magyar főiskolákat, az 1000 legjobb egyetem között négy magyarországi intézmény is található. A legjobban a Szegedi Tudományegyetem szerepelt (559. hely), a Debreceni Egyetem az 564. helyet szerezte meg, a Budapesti Műszaki Egyetem a lista 685. helyén szerepel, az első ezerbe pedig a Pécsi Tudományegyetem is beverekedte magát, az intézmény lett a 794. a rangsorban.

A Komenský Egyetem tavaly ugyanezen a listán 19 hellyel gyengébben szerepelt, a javulás az intézményben folyó kutatómunkának, és a körülmények javulásának köszönhető - mondta a SITA hírügynökségnek Andrea Földváryová, a Komenský szóvivője.

"Minőséges kutatómunka folyik nálunk, ez pedig a publikációk számában is megmutatkozik, melyeket neves lapok közölnek. Hallgatóink ilyen tapasztalt tudósok előadásain vehetnek részt, ahol a legújabb ismeretekkel gazdagodhatnak. Pillanatnyilag egy jelentős, kutatást szolgáló beruházást valósítunk meg, 42 millió euró értékben épít ki az egyetem egy gépparkot, melyet a molekuláris orvoslás, a környezeti orvoslás, és a biotechnológia területén hasznosíthatunk majd" - jelentette ki Karol Mičieta, az egyetem rektora.

Az URAP kritériumai közé tartozik a közölt tudományos cikkek mennyisége, de a pontosság érdekében az írásokat megjelentető folyóiratokat is rangsorolják. A rangsor összeállításánál fontos a nemzetközi együttműködések megvalósítása, hogy az egyetemek mennyi külföldi intézménnyel kerülnek tudományos kapcsolatba.

A lista első tíz helyén nyolc észak-amerikai, egy európai, és egy ázsiai intézmény szerepel.

1. Harvard (USA)
2. Torontói Egyetem (Kanada)
4. Johns Hopkins Egyetem (USA)
4. Stanford (USA)
5. California Berkeley (USA)
6. Michigan Ann Arbor (USA)
7. Oxford (Nagy-Britannia)
8. Washington Egyetem - Seattle (USA)
9. California Egyetem - Los Angeles (USA)
10. Tokiói Egyetem (Japán)
...153. Károly Egyetem (Csehország)
...204. Bécsi Orvosi Egyetem (Ausztria)
...527. Komenský Egyetem (Szlovákia)
...559. Szegedi Tudományegyetem (Magyarország)
...564. Debreceni Egyetem (Magyarország)
...685. Budapesti Műszaki Egyetem (Magyarország)
...794. Pécsi Tudományegyetem (Magyarország)
...1002. Szlovák Műszaki Egyetem (Szlovákia)
...1210. Pavol Jozef Šafárik Egyetem (Kassa - Szlovákia)

(sita/parameter)