Mečiar inkább az SDKÚ-KDH-MKP hármassal lépett volna kormányra, mint Ficoval?

2013. május 25. - 12:12 | Belföld

Bár a 2006-os választásokat megnyerte a Robert Fico vezette Smer-SD, a többi párt koalícióra lépéssel kormányt alakíthatott volna.

A HZDS elnöke, Vladimír Mečiar az SDKÚ-KDH-MKP hármassal való koalíciót preferálta a Smer-SD és az SNS előtt.

Ján Čarnogurský a Napló 1994 - 2007 című, újonnan megjelent könyvében ír az akkor történtekről.

Állítólag Mikuláš Dzurinda is ezt a formációt preferálta, holott 1998-ban éppen Mečiar ellen fogtak össze. Egy ilyen koalícióban az SDKÚ-nak 31, az MKP-nak 20, a HZDS-nek 15, míg a KDH-nak 14 képviselője lett volna. A Smer a választási eredménye alapján akkor 50 képviselőt juttatott a parlamentbe.

"Nem egész egy héttel a választások után felhívott Dzurinda azzal, hogy gyakoroljak nyomást a KDH vezetésére, hogy lépjenek vele koalícióra" - jegyzi meg könyvében. Korábban a KDH kiválásával került kisebbségbe parlamentben a második Dzurinda-kormány.

Čarnogurský leírása szerint Dzurinda arról bezsélt neki, hogy Mečiar inkább vele lépne koalícióra. "De ehhez hiányzik a KDH, amely nélkül nem volna meg a kormánytöbbség - a magyarok készek voltak kormányra lépni. Mečiar aznap délig adott határidőt Dzurindának, hogy győzze meg a KDH-t a kormányban való szerepvállalásról" - folytatja.

Mivel a KDH vezetése délután ülésezett, Čarnogurský arra kérte Dzurindát, hogy kérjen haladékot Mečiartól.

A KDH ugyanakkor abban az időben kapott ajánlatot a Smer-től is. "11.30 körül hívott fel Jozef Migaš, a parlament elnöke 1998-2002 között. Migaš átlépett Ficohoz, és vélhetően a KDH-val való kommunikáció volt a dolga. Migaš azt mondta nekem, hogy Fico szívesen lépne koalícióra a KDH-val" - mondta. "A döntést meg kellett hozni aznap, mivel este ülésezett a Smer, és ha a KDH nem dönt, akkor mással lépnek koalícióra. Hozzátenném, hogy én a kórházban tartózkodtam, meglátogatott közben Milan Urbáni a HZDS-ből, aki arra kért, hogy gyakoroljak befolyást a KDH vezetésére a HZDS elutasításának feloldása érdekében. Állította, hogy Mečiar nem lesz kormánytag, sem a parlament elnöke" - fejtette ki a továbbiakban Čarnogurský.

A KDH elnöksége Čarnogurský leírása szerint egyöntetűen elutasította a koalíciót az SDKÚ-val. "6:5 arányban győzött az a változat, hogy a KDH a Smerrel és az MKP-val lépne koalícióra. Előbb felhívtam Dzurindát, és mondtam neki, hogy a KDH válasza nem. Aztán Migašt, aki pedig azt közölte, hogy problémás, ha a KDH az MKP-hoz köti magát. A Smer este bejelentette, hogy a HZDS-szel és az SNS-szel lép koalícióra."

SME/para