Új gazdája van a Közép-szlovákiai Villamos Műveknek

Tovább bővíti befektetési portfólióját a szlovák energetikai piacon a cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH), amely pénteken megállapodást írt alá az Electricité de France (EdF) energetikai vállalattal a Közép-szlovákiai Villamos Művek (SSE) 49 százalékos részvénycsomagjának átvételéről.

A francia energetikai óriás és a cseh, illetve szlovák nagybefektetők által tulajdonolt EPH közti megállapodást még jóvá kell hagynia az SSE többségi tulajdonosának, a vállalatban 51 százalékos részvénycsomagot birtokló Nemzeti Vagyonalapnak (FNM) és a Monopolellenes Hivatalnak is, ami az év második felében várható.

A tranzakció - melynek értéke az EPH közlése szerint megközelítőleg 400 millió euró - néhány hónapon belül már a cseh Energetikai és Ipari Holding második jelentős akvizíciója a szlovák energetikai piacon. Az EPH előzőleg, idén januárban, a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról egyezett meg az E.ON Ruhrgas és a Gaz de France Suez (GDF) alkotta konzorciummal, megközelítőleg 2,6 milliárd euró értékben.

A sajtóban januárban megjelent információk szerint az EPH a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek (ZSE) az E.ON tulajdonában lévő és a német cég által állítólag eladásra szánt - piaci információk szerint 868 millió euró értékű - kisebbségi részvénycsomagjára is szemet vetett. Erre az üzletre, amelynek hírét azóta egyik érdekelt fél sem kommentálta, a szlovák gazdasági tárca pedig cáfolta, nem került sor.

Piaci elemzők szerint az, hogy az EdF az SSE kisebbségi részvénycsomagjának eladása mellett döntött, azt mutatja, hogy folytatódik a nyugat-európai energiaipari óriások, a kelet-európai energiapiacról való kivonulásának jelensége, ennek hátterében, szerintük az energiaárak alakulásának a cégek bevételeire gyakorolt hatása állhat.

A Közép-szlovákiai Villamos Művek (SSE), a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) és a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek (ZSE) kisebbségi részvénycsomagjait egyaránt 2002-ben, Mikuláš Dzurinda első kormányának idején privatizálták. A magánosítás folyamatát az akkori ellenzék részéről és a későbbiekben is sok kritika érte, főként amiatt, hogy a vállalatokban való részesedését, a bírálók szerint, nagyon alacsony áron adta el az állam.

Az SSE most 400 millió euróért eladásra kerülő, 49 százalékos részvénycsomagjáért annak 2002-ben történt privatizációja során 158 millió eurónak megfelelő összeget fizetett az EdF, amely az azóta eltelt időszakban, az osztalékokból közel 100 millió eurónak megfelelő nyereséghez jutott. A Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) kisebbségi részének privatizációjakor, annak 49 százalékáért 2,7 milliárd dollárt fizetett az E.ON Ruhrgas és a Gaz de France Suez (GDF). A konzorcium az eladáskor a vételárnál 200 millió euróval többért értékesítette a részvénycsomagot, az időközben eltelt közel 11 év alatt pedig megközelítőleg 3 milliárd euró osztalékot vettek fel a részvények után.

Az SSE privatizációja során tapasztalt állítólagos visszaélésekről és korrupcióról, a minden idők legnagyobb szlovákiai politikai botrányát kiváltó - 2011 decemberében nyilvánosságra került - úgynevezett Gorilla ügyirat is beszámolt. Az állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratát tartalmazó Gorilla dosszié közléseinek kivizsgálása máig nem zárult le.

 - mti/para  -