Szertefoszlik a Népi platform álma?

2013. május 29. - 11:29 | Belföld

Meglehetősen felhígulva készül a KDH-Híd-SDKÚ hármas alkotta Népi platform a megyei választásokra.

Pavol Frešo, az SDKÚ elnöke az elmúlt időszakban hangoztatta, hogy amennyiben a három párt nem lesz képes az őszi regionális választásokon mind a nyolc megyében közös jelöltet indítani, a Népi platform kiüresedik. Az utóbbi napok ezt a forgatókönyvet látszanak igazolni, a KDH ugyanis a Nyitrai mellett Besztercebányai kerületben is a Smerrel kíván indulni, és más megyékben sincs egyértelmű közös jelölt.

Peter Muránsky, a KDH besztercebányai megyei elnöke közölte, hogy az SDKÚ-val kötendő koalíció mellett senki nem szavazott. Hozzátette, hogy tiszteli Pavol Frešot, de nem diktálhat nekik. A Sme napilap információi szerint az SDKÚ besztercebányai megyei jelöltje, Ľudovít Kaník elfogadhatatlan volt számukra, ezért pártoltak át a Smerhez, amely a jelenlegi elnököt, Vladimír Maňkát indítja ismét.

Hasonló a helyzet Nyitra megyében is, ahol a KDH szintén a Smer jelöltje, MIlan Belica mögé sorakozik a hagyományos nagy szlovák koalícióban.

Ebből ugyanakkor úgy tűnik, kimarad az SDKÚ, a párt elnöksége Frešoval az élén ugyanis az utolsó pillanatban megakadályozta. Bár Tóth Tibor, az SDKÚ nyitrai megyei elnöke még nem írta alá a koalíciós szerződést a szlovák pártokkal, Frešoék annak azon pontját támadta meg, hogy a megyei képviselők alkotta közös koalíció azt is jelentené, hogy megyei elnöknek csak a Smer jelöltje indulna.

Tibor Glenda, a Smer nyitrai kerületi vezetője azt mondta, hogy ha az SDKÚ nem lép előre, akkor a KDH-val indulnak a választásokon.

A KDH regionális struktúráinak döntése miatt csalódott Ján Figeľ, a párt elnöke is. Hozzátette, hogy a jobboldal megítélését az elnökválasztás jelenthetné, amely terén már a megegyezés felé haladnak, és a nyári hónapokig bemutathatnák közös jelöltjüket.

Nincs egyezség a Népi platform pártjai között Nagyszombat megyében sem, ahol a KDH és a Híd is saját exminiszterét, Ivan Uhliarikot, illetve Nagy Józsefet kívánja indítani. Hasonlóan megosztott a helyzet Kassa megyében is, ahol az SDKÚ Martin Padot, míg a KDH Mária Sabolovát jelölné. Jakab Elemér, a Híd kassai megyei elnöke szerint ugyanakkor kérdéses, mennyire van értelme velük próbálkozni, hiszen a parlamenti választásokon Pado csak 1200, de Sabolová is csak 6 ezer voksot szerzett a megyében, szemben a Smer jelöltjével, Zdenko Trebuľával, aki pedig 80 ezret. Jakab ugyanakkor a Híd részéről nem zárta ki egyelőre Trebuľa támogatását sem.

A több megyében sem biztos a közös jelölt, ráadásul egyéb jobboldali jelöltek is szóba kerülhetnek Daniel Lipšic pártja, a NoVa és az SaS-ből kivált politikusok egyezsége révén. Zsolnán Michal Sygút nevét, míg Pozsony megyében Daniel Krajcerét emlegetik. Zsolnán ugyanakkor a KDH Miroslav Mikolášikot indítaná, Pozsonyban pedig a jelenlegi megyei elnök, Pavol Frešo szintén megméretteti magát.

Eperjesen Ján Hudacký (KDH) mögé sorakozhat fel a Népi platform, míg Trencsén megyében egyelőre nem állítottak jelöltet.

SME/para