Koszovó is részt vesz pozsonyi csúcstalálkozón

2013. május 30. - 15:28 | Belföld

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője is jelezte részvételét a közép- és kelet-európai országok elnöki szintű csúcstalálkozóján, amely június 12-én és 13-án lesz Pozsonyban - jelentette a TASR hírügynökség csütörtökön.

A csúcstalálkozón való részvételét már a koszovói fél is visszajelezte - közölte Marek Trubač, Ivan Gašparovič államfő szóvivője. A rendezvényre mintegy húsz államfő hivatalos.

A Szlovákia által továbbra sem elismert balkáni ország küldöttsége így már szinte biztosan részt vesz a pozsonyi csúcson, eltérően a délkelet-európai országok Macedóniába tervezett csúcstalálkozójától, ahová Atifete Jahjaga nem kapott meghívót, mivel Koszovó részvételét Szerbia és Bosznia is ellenezte. Az ohridi találkozót időközben lemondták.

A koszovói küldöttség részvételét, a rendezvény házigazdájaként Szlovákia már korábban egyeztette Szerbiával. Hozzátette: részvételét időközben már Bosznia is visszaigazolta.

Csak az útlevelük oké

A Szerbiától való függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovó önállóságát Szlovákia mind a mai napig nem ismerte el. Bár Pozsony a témával kapcsolatos álláspontját többször is megerősítette, tavaly júliusban úgy döntött, hogy elismeri a balkáni ország által kiadott útleveleket. Bár ez a lépés nem jelenti Koszovó elismerését, elemzők szerint mégis előrelépést jelezhet.

Koszovót öt EU-tagállam nem ismerte el: Szlovákia, Románia, Ciprus, Görögország és Spanyolország.

(MTI)

Címkék: csúcstalálkozó