Lecsukhatnak, ha a kutyád emberre támad

2013. május 30. - 13:08 | Belföld

Andrej Hrnčiar és Csicsai Gábor, a Híd parlamenti képviselői a büntető törvénykönyv módosítását javasolják, melynek értelmében büntethetőek lennének azok a felelőtlen kutyatulajdonosok, akiknek kutyája emberre, vagy másik állatra támad. A javaslatról a parlament júniusi ülésén fognak szavazni a képviselők.

A Híd módosító javaslatának értelmében egy év szabadságvesztésre ítélnék azokat a kutyatulajdonosokat, akik megszegik a törvénybe foglalt kötelességüket és kutyájuk anélkül, hogy megtámadták vagy provokálták volna, megharap vagy megsebesít egy személyt. Öt év börtönbüntetés járna abban az esetben, ha a kutya több személynek okoz sérüléseket, illetve ha komoly testi, vagy halálos sérüléseket okoz. Hat hónap börtönbüntetés abban az esetben járna, ha a kutya másik állatot sebesít meg anélkül, hogy előtte megtámadták vagy provokálták volna.

Andrej Hrnčiar a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a módosítás reakció Jahnátek mezőgazdasági miniszter javaslatára, melyet a legutóbbi ülésen nyújtott be, és amelyet mind a képviselők, mind a szakemberek komoly kritikával illettek. A javaslatot akkor visszavonták. Csicsai Gábor szerint elfogadhatatlan, hogy már születése pillanatában eldöntsék egy kutyáról, veszélyes-e, vagy sem. A Híd javaslata a felelőtlen tulajdonosokat fogja büntetni, nem pedig minden olyan kutyát, amely Jahnátek szerint veszélyes fajtába tartozik - tájékoztatta a Paramétert a Híd sajtóosztálya.

(para)