Már az erdőbe sem mehetünk be ingyen?

2013. május 31. - 11:23 | Belföld

A földművelésügyi minisztérium besorolta az erdőkről szóló törvényjavaslatába a kereskedelmi rendezvényeket, ezzel sok turistát, és idegenforgalom terén tevékenykedő vállalkozót dühített fel.

"Az erdőkben csak az adott erdőt üzemeltető társaság írásos beleegyezésével lehet sport- és turisztikai versenyeket, vagy bármilyen kereskedelmi eseményt tartani" - áll a törvényjavaslatban. Az írásos beleegyezés pénzdíjat is magába foglalhat...

A földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint a turistáknak nincs mitől félniük. Csak a rendezvények szervezőinek kell megállapodniuk az erdőtulajdonosokkal, és csak abban az esetben, ha kereskedelmi eseményről van szó, vagy a rendezvényen 500-nál többen vesznek részt.

A tárca azt mondja, az erdőket üzemeltető társaságok tapasztalataiból kiindulva fogalmazták meg a törvénymódosítást. "Eddig nem tudtak beleszólni abba, milyen rendezvényeket lehet szervezni az erdők területén. Az üzemeltetőknek semmilyen bevételük nem volt a kereskedelmi rendezvényekből" - indokolta a módosítást a minisztérium szóvivője.

Juraj Vanko, a nem állami erdőtulajdonosok szövetségének képviselője azt állítja, a tulaj beleegyezése egyáltalán nem számít újdonságnak, ezt a törvény eddig is alkalmazta. "Tegyük fel, hogy valaki az én területemen vállalkozik, ahol nyereséget termel. Nem lenne becsületes, egyszerűen butaság lenne, ha a tulajdonos ebből a nyereségből semmit sem látna. A földek után adót fizetünk. A törvénymódosítás nem érinti az iskolai kirándulásokat, amiket a tanító néni szervez" - nyugtatta a kedélyeket Vanko.

Mások tiltakoznak

A turista egyesületek, idegenvezetők, az idegenforgalmi szöevtség, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara tiltakoznak, azt állítják, hogy a törvénymódosítás veszélyt jelent az idegenforgalom fejlődésére. Már majdnem hétezren aláírták azt a tömeges panaszlevelet, amiben a rendelkezés eltörlését kérik.

"Ahelyett, hogy az emberek számára könnyebbé tennék a természetjárást, inkább problémákat gördítenek eléjük" - hangzanak a törvénymódosítást ellenző vélemények. Az egyesületek azért is nyugtalanok, mert a módosítás szövegében egyáltalán nem szerepel az "500 fő felett" meghatározás, ezt csak a minisztérium szóvivője mondta. "A minisztérium tervezi, hogy a törvényjavaslatba beépíti ezt a meghatározást" - reagált az ezzel kapcsolatos panaszokra a szóvivő.

"Ha a kliensünk este kitalálja, hogy ebbe vagy abba az erdőbe szeretne menni, akkor ki kell derítenünk, ki az erdő üzemeltetője? El sem tudom képzelni, hogy fognánk neki a nyomozásnak" - mondta Róbert Gálfy, a hegyi túravezetők szövetségének elnöke.

(sme.sk/parameter)