Továbbra sem terjeszthetünk a parlament elé törvényeket mi, a polgárok

2013. május 31. - 11:45 | Belföld

A kormányzó Smer-SD elutasította az OĽaNO azon törekvését, hogy a polgárok is terjeszthessenek be törvényt a parlamentbe.

Az Egyszerű Emberek alkotmányos törvénymódosítással szerették volna elérni, hogy a polgároknak is adasson meg a törvényalkotási lehetőség, mégpedig egy petíción keresztül, amelyet legalább 15 ezren aláírnak.

Az OĽaNO képviselői szerették volna, ha a polgárok lehetőséget kapnak a közvetlen törvényalkotásra, nemcsak választott képviselőiken, illetve a kormányon keresztül. Indoklásuk szerint a polgári kezdeményezés a közvetlen demokrácia gyakorlásának alapvető módszere, része több európai ország, mint például Svájc, Finnország, Lengyelország vagy Szerbia jogrendjének.

Igor Matovič megjegyezte, hogy minden jogállami alapokon nyugvó országnak arra kellene törekednie, hogy megteremtse a nyilvánosság minél szélesebb körű bevonását a közéletbe. A 15 ezres számot azzal indokolta, hogy az elmúlt három parlamenti választások alkalmával kb. ennyi szavazatra volt szüksége egy pártnak egy képviselő bejuttatásához. Úgy véli, az volna igazságos, ha egy polgár is élhetne ezzel a lehetőséggel kezdeményezése ilyen mértékű támogatottsága esetén.

SITA/para