ÁRVÍZ: Rekordáradásra készül Pozsony, utakat zártak le, pincék kiürítését rendelték el

2013. június 3. - 18:41 | Belföld

Két napon belül érheti el vagy haladhatja meg a Duna vízszintje a 2002-es rekordot, ami 10 méteres is lehet.

A Duna vízszintje egyébként, miután a németországi Passauban már talán tetőzött, Ausztria területén folyamatosan emelkedik – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Danica Lešková. Aki hozzátette, jelenleg semmilyen konkrét információval nem rendelkeznek arról, hogy mi történik a folyam felső szakaszán. Mindössze annyit tudnak, hogy a szintmérő Passaunál víz alatt van, tehát, ha már tetőzött a Duna vízszintje, talán 15 órán belül lehet pontosan megállapítani, milyen magas valójában.

"Bár a tetőzés mértékét jelenleg lehetetlen megállapítani, mindenesetre feltételezzük, hogy a vízszint Dévénynél elérheti a 2002-es rekordot, ami Pozsonynál pedig 991 cm volt. Pozsonynál pedig akár a 10 métert is túlszárnyalhatja“ – vélekedett a szakember.

Utakat zártak le Pozsony Ligetfalu városrészében, járműveket vontathatnak el

Az áradás miatt hétfőn délelőtt lezárták Tyrš rakpartot délutántól pedig a Bécsi úton sem lehet közlekedni. A forgalmat a veszélyeztetett útszakaszokon rendőrök irányítják.

„Az érintett útszakaszokról mindenki a saját érdekében távolítsa el a gépkocsiját, ellenkező esetben elvontatják azt“ – figyelmeztetett Petra Hrášková rendőrségi szóvivő. Az elvontatott járművek hollétéről a pozsonyi városi rendőrség ad tájékoztatást.

A Óváros önkormányzata már figyelmeztette a lakosságot, hogy ellenőrizzék a lakóházak pincéit és lehetőség szerint gondoskodjanak a pincék szakszerű talajvíz elleni szigeteléséről. Egyszersmind minden olyan anyagot, tárgyat el kell távolítani a pincékből, amelyek veszélyt jelenthetnek a környezetre.

A Duna hétfő estétől nem hajózható!

Mivel a rendkívül magas vízszint veszélyezteti a hajózás biztonságát hétfőn este 18:00 órától megtiltották a hajózást is. Mind a teher- mind pedig a személyhajóknak a pozsonyi kikötőben kell kivárniuk az áradás végét.

"Abban a pillanatban, amint a Duna vízszintje Dévénynél meghaladja a 7,5 métert, a folyam teljes szlovákiai szakaszán teljesen le kell állnia a hajózásnak – tájékoztatott Martin Kóňa, a közlekedési és építésügyi minisztérium szóvivője.

Szükség esetén bevetik a hadsereget is

353 hivatásos katonát helyezett készültségbe a szlovák hadsereg vezérkara arra az esetre, ha az árvízvédelmet nem lesznek képesek ellátni a civilek.

A legénységen kívül járművek bevetésére is kész a katonaság, helikopterrel, 40 teherautóval és csapatszállító mentőcsónakokkal is rendelkezésre állnak – tájékoztatott Martina Balleková, a hadügyminisztérium szóvivője.

-para-

Címkék: árvíz 2013, Duna, árvíz