A parlament elkaszálta a Híd kétnyelvűségi javaslatát

2013. június 4. - 18:58 | Belföld

Nem lesznek magyar nyelvű helységnévtáblák a vasútállomásokon, a kormányzó Smer-SD elutasította a Híd javaslatát.

A Híd parlamenti képviselői azt javasolták, hogy azon településeken, ahol a nyelvtörvény szerint lehet használni a helységnév kisebbségi verzióját, ott a helyi vasútállomáson is ki lehessen függeszteni a kisebbségi - magyar - nyelvű táblát. Ezzel a törvénymódosítással szerették volna összehangolni a kisebbségi nyelvtörvényt és a vasúti törvényt, ugyanis utóbbi nem teszi lehetővé a helységnevek kisebbségi nyelven történő megjelenítését.

A javaslat tartalmát Érsek Árpád (Híd) ismertette a parlamenttel a szavazás előtt. Elmondta, hogy a meglévő táblákat nem kéne kicserélni, csak kiegészítő táblákat kéne felfüggeszteni alájuk. A javaslat szerint minden településen az önkormányzat dönthet a kisebbségi táblák kihelyezéséről, ők is fizetnék a kivitelezést. Érsek ezzel nyugtatta a képviselőket, hangsúylozta: az államnak nem, csak a kérvényezőknek lennének kiadásaik ezzel kapcsolatban. A Híd javaslatát korábban a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyar Közösség Pártja (MKP) azért bírálta, mert a törvénymódosítással nem lenne kötelező a tábla kihelyezése - minden esetben az önkormányzat dönt -, ráadásul az önkormányzatoknak kéne fizetni értük.

A javaslatot végül 51 parlamenti képviselő támogatta, 4 képviselő ellenezte, 72 képviselő tartózkodott, így a tervezet nem került a második olvasatba.

A két jogszabály azért nem egyezik, mert a kisebbségi nyelvtörvény csak a helységek megnevezéséről rendelkezik, de nem foglalkozik a vasútállomások megnevezésével. A közlekedési minisztérium tavaly azzal érvelt a Híd javaslata ellen, hogy a vasútállomások nevei gyakran még szlovákul sem egyeznek az adott helység nevével, és szerintük sok esetben nem ismert ezen állomásnevek hivatalos, kisebbségi nyelvű verziója.

A magyar nyelvű helységnévtáblákat azon településeken lehet használni, ahol a lakosok között legalább 15 százalék a kisebbség aránya.

(parameter/sita)