TITKOSSZOLGÁLATI BOTRÁNY: Megeredhet a titkosügynökök nyelve?

2013. június 4. - 15:29 | Belföld

Már az elkövetkezendő órákban feloldhatja titoktartási kötelezettségük alól Martin Glváč (Smer-SD) miniszter azon ügynököket, akik rávilágíthatnak a katonai hírszerzés üzérkedéseire - adta hírül az Aktualne.sk hírportál.

A portál abból következtet erre, hogy Glváč korábban úgy nyilatkozott, hogy tíz percen belül így cselekszik, amint az illetékes büntetőjogi szervek erre kérik. Az Aktualne.sk szerint ez megtörtént.

Andrea Predajňová, a Speciális Ügyészség szóvivője ugyanis arról tájékoztatott, hogy az ügyészség eljárást folytat az ügyben és azt jelezték a Nemzeti Bűnügyi Ügynökségnek is, egyúttal azt kérték, hogy a miniszter oldja fel a titoktartási kötelezettségük alól azokat, akiknél erre szükség van az ügy kapcsán.

Az ügy kulcsfontosságú tanúja lehet a katonai hírszerzés első Fico-kormány idején történt kétes ügyleteiről írt jelentés szerzője, Vladimír Suchodolinský. A portál emlékeztet arra, hogy Suchodolinský néhány nappal ezelőtt a média előtt arról beszélt, hogy a megsemmisített jelentését képes rekonstruálni.

Az Aktualne.sk szerint a hírszerzés több jelenlegi és volt tisztviselőjét érintheti a titoktartási kötelezettség feloldására tett javaslat. Múlt kedden, a parlament titkosszolgálatok működését vizsgáló bizottságának ülésén a katonai hírszerzés három volt és egy jelenlegi tisztviselője beszélt. Martin Fedor, a bizottság elnöke közölte, hogy némely volt tisztviselő megerősítette, fennállt a gyanúja a titkosszolgálat vagyonával való kétes üzelmeknek.

Glváč állítja, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll biztonságos helyen. Kitart ugyanakkor azon véleménye mellett, hogy az egész ügy egy, a média által konstruált kacsa, mint arról már korábban beszélt.

SITA/para